Un reprezentant al ANI este aşteptat la Galaţi pentru a pleda împotriva lui Pâslaru

   Magistraţii Tribunalului Galaţi decid, luni, dacă deputatul PSD Florin Pâslaru are voie să mai candideze pentru un nou mandat de parlamentar, după ce candidatura sa a fost contestată în instanţă de către un avocat, dar şi de preşedintele PDL Galaţi, Doruleț Resmeriţă – unul dintre contracandidaţii lui Pâslaru din Colegiul 6 Deputați.

 

   Raportul ANI, pe masa judecătorilor

   Deputatul Florin Pâslaru este acuzat de conflict de interese, după ce PSD-istul şi-a angajat propriul fiu în funcţia de consilier al cabinetului său parlamentar, în perioada 2009-2011, fiind remunerat din bugetul statului cu nu mai puţin de 21.662 de lei. „Există o decizie definitivă, căci Pâslaru nu a contestat raportul întocmit de către Agenţia Naţională de Integritate, în care ANI constată că se află în conflict de interese. Potrivit legii, el nu mai are voie, timp de trei ani, să candideze. Am depus contestaţia în calitate de cetăţean ce-şi doreşte respectarea legii. Pâslaru nu are doar o problemă cu Agenţia Naţională de Integritate, ci şi cu mai multe dosare penale, care sunt încă blocate la Poliţie. Este acuzat de evaziune fiscală, a făcut şi poliţie politică. Este turnător la Securitate”, ne-a declarat Doru Resmeriţă, preşedintele PDL Galaţi. Democrat-liberalul a precizat că, în faţa instanţei, se va prezenta şi un reprezentant al Agenţiei Naţionale de Integritate, de la Bucureşti, care va prezenta judecătorilor raportul întocmit de Agenţie în cazul deputatului PSD.

   Reamintim că ANI a solicitat Camerei Deputaţilor, în repetate rânduri, demiterea parlamentarului gălăţean. Cu toate acestea, deputaţii din Parlamentul României au refuzat să pună în practică directiva Agenţiei, Comisia de Statut din Camera Deputaţilor stabilind, în schimb, că Florin Pâslaru nu a încălcat legea. „În contestația depusă de președintele PDL Galați, Doru Resmeriță, sunt invocate și o serie de recomandări inserate de Comisia Europeană în Raportul privind progresele realizate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Potrivit acestor recomandări, autoritățile române trebuie să <<demonstreze existența unor rezultate pozitive în ceea ce privește pronunțarea de sancțiuni prin care să se dea curs hotărârilor Agenției Naționale de Integritate>>, subliniind că <<reacțiile insuficiente ale autorităților administrative și judiciare la constatările și sesizările ANI subminează eficiența întregului proces de consolidare a integrității administrației publice și limitează rezultatele activității ANI>>, fiind necesară <<o reacție promptă și cuprinzătoare a autorităților administrative și judiciare pentru a asigura obținerea de rezultate de către sistemul de integritate în această privință>>. De asemenea, prin Raportul privind progresele realizate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, remis opiniei publice în iulie 2012, Comisia Europeană a recomandat României <<adoptarea unor proceduri clare prin care să se prevadă demisia parlamentarilor împotriva cărora au fost pronunțate hotărâri definitive privind incompatibilitatea sau conflicte de interese ori care au fost condamnați definitiv într-un caz de corupție la nivel înalt>>”, a declarat Laura Constantinescu, purtătorul de cuvânt al PDL.

   Corina Dobre