Primarul și Instituția arhitectului-șef - complici la demolarea imobilelor Traian 110 și Traian 112

   Două imobile, aflate în zona de protecție a monumentelor istorice, situate pe strada Traian, la nr. 110 și nr. 112, au fost demolate cu complicitatea autorităților. Abia după o lună de când cele două clădiri au devenit ținta hoților, care le-au cărat caramidă cu cărămidă, Primăria, prin Instituția arhitectului-șef, a reacționat și a trimis răspuns Direcției Județene pentru Cultură. Reacția este mai mult decât târzie și doar de complezență, având în vedere că imobilele sunt distruse în proporție de peste 70%, iar o parte din elementele arhitectonice de valoare ale fațadelor au fost cărate, pe rând, la fier vechi. „Am primit zilele acestea o adresă, semnată de arhitectul-șef al Primăriei Galați, prin care ni se aduce la cunoștință că nu există nicio autorizație de demolare pentru Traian 110, al cărui proprietar este chiar Primăria. Asta înseamnă că demolarea este ilegală, iar cei vinovați vor trebui să răspundă”, a spus Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcției Județene pentru Cultură.

 

   Autoritățile fac pe niznaiu

   După cum ziarul nepasadegalati.ro a mai sesizat, cele două imobile se află în zona de protecție a monumentelor istorice și nu puteau fi demolate făra autorizație de la Primărie și, desigur, aviz de la Direcția Județeană pentru Cultură. Cu toate acestea, nu s-a ținut cont de acest fapt, ambele clădiri intrând în vizorul unei găști de rromi. Deși sunt situate vizavi de Casa Colecțiilor, în buricul târgului, imaginea pe care ne-o oferă cele două imobile este dezolantă. Totul este acum vraiște. Rromii au furat pereți întregi de cărămidă, balcoanele de pe fațade au fost distruse în totalitate, iar feroneria a fost cărată la centrele de colectare, fără ca Poliția să întreprindă cel mai mic demers.

 

   Interes imobiliar

   În ceea ce privește clădirea de pe Traian 112, clădirea se află în proprietatea privată a unei persoane fizice, din anul 2005, care nu este interesată de clasarea imobilului și urmărește, se pare, distrugerea lui, pentru a vinde terenul. Drept dovadă, acesta a cerut, în nenumărate rânduri, Direcţiei pentru Cultură, documentaţia pentru obţinerea avizului privind demolarea imobilului, deoarece construcţia se află în zona de protecţie a monumentului istoric Farmacia Ţinc şi, potrivit Legii 422, orice intervenţie asupra unui asemenea imobil trebuie autorizată numai cu avizul de specialitate. „Noi am refuzat demolarea imobilul, deoarece face parte din ansamblul arhitectural şi istoric al zonei și este martor al unei perioade de plină dezvoltare a oraşului Galaţi, al fondării, în 1889, a Pieţei Costache Negri. Zilele trecute, proprietarul s-a prezentat la noi cu o ciornă prin care ne-a spus că vrea ridice acele balcoane din fier forjat și să reabiliteze fațadele. I-am spus să vină cu un proiect serios, apoi vom vedea dacă primește sau nu avizul”, afirmă Marius Mitrof.

 

   Plângeri la Poliție

   Reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură nu s-au oprit în a face sesizări doar către Primărie și au făcut plângeri și la Poliție, care are ca sarcină să descopere cine sunt persoanele ce se fac vinovate de distrugerea celor două clădiri. ”Noi sperăm ca oamenii legii să facă dreptate în acest caz. Sunt două case vechi ale orașului care au fost demolate fără niciun fel de autorizație”, a mai spus Mitrof. Conform Legii 50, din 1991, proprietarul care demolează fără autorizație o construcție înregistrată total sau parțial ca monument de arhitectură poate fi condamnat la o pedeapsă cu închisoarea, cuprinsă între un an și trei ani, sau la plata unei amenzi  între 100 şi 5.000 de lei.

   Adrian Iftimie