Municipalitatea trebuie să plătească repede 4,2 milioane de euro moștenitorilor unui teren

   Vistieria Primăriei Galați este o vacă bună de muls. Mărturie stă seria de procese pierdute, care urmează să fie plătite din banii contribuabilului gălățean. S-a ajuns în această situație din cauza fostului primar Dumitru Nicolae, care s-a încăpățânat să nu pună în aplicare sentințele judecătorești definitive și executorii, dar și a incompetenței funcționarilor din primărie, chitiți doar după prăduirea banului public. Cea mai grea sentință judecătorească, care a obligat municipalitatea la plata unei sume uriașe, a fost adusă în fața opiniei publice de primarul municipiului Galați, Marius Stan. Este vorba de un proces din 2000, pierdut de Primărie cu ajutorul avocaților, care nici măcar nu s-au sinchisit să se se prezinte în instanță. Totul a pornit de la un teren, situat în cartierul Țiglina 3, revendicat de gălățenii Eugen Sima și Cristian Tudose, care au demonstrat, cu acte, că sunt proprietarii suprafeței preluate de stat în mod abuziv. Pentru că pe terenul respectiv sunt construite blocuri, Tribunalul Galați a obligat, în 2009, Consiliul Local să le plătească despăgubiri în valoare de 4,2 milioane de euro. În tot acest timp, avocații municipalității nu au formulat niciun fel de obiecții. Pe 10 aprile 2012, Tribunalul Cluj a cerut validarea popririi asupra contului municipiului Galaţi, până la plata sumei de 4,2 milioane euro. La aceasta sumă, se adaugă și cheltuieli de judecată, în valoare de 900.000 lei.

 

   „Plătim, că nu avem ce face”

   Dacă fostul primar Dumitru Nicolae s-a străduit să ascundă acest dosar, făcând tot timpul pe niznaiul, sentința a ajuns pe biroul primarului Marius Stan, care este constrâns să o pună în executare. „Nepunerea în executare a acestei sentințe ne face responsabili, atât pe mine, primarul municipiului Galați, cât și pe toți consilierii locali din mandatul actual și trecut. Au trecut 12 ani și nimeni nu a pus în executare o sentință judecătorească care s-ar fi putut opri nu la 4, 2 milioane de euro, ci la un teren undeva în oraș. Nu avem ce face face, trebuie să plătim. Credeți-mă că am consultat case de avocatură foarte bune, dar nu avem ce face”, a declarat Stan. 

 

   Jaf cu aprobare de la Primărie

   Mai mult, edilul-șef este convins că acest proces a fost pierdut cu „ajutorul oamenilor din Primărie”. „Vreau să vă spun că, la ultimul proces, reprezentanții Primăriei nici nu au fost prezenți. Toate aceste procese s-au făcut, în cele mai multe cazuri, cu ajutorul oamenilor din interior. Și nu retrag ceea ce am spus. Suntem obligați să plătim 4, 2 milioane de euro, nu avem încotoro. Pe de altă parte, reprezentantul celor doi moștenitori, avocatul Alexandru Păun, spune că în acest moment conturile sunt blocate,  iar cei care refuză să pună în executare sentința se vor alege cu plângeri penale. „Trezoreria a comunicat, în mod oficial, că a proprit conturile, dar nu a făcut acest lucru. Am solicitat atragerea răspunderii administrative a tuturor funcționarilor care se fac vinovați de această situație, dar si a consilierii locali, fostul primar Dumitru Nicolae și actualul primar. Așteptăm ca banii să fie virați în cont. În caz contrar, cu toții sunt vinovați de abuz în serviciu și sunt pasibili de pedeapsă penală”, spune avocatul moștenitorilor.

   Lucian Constantin