Blocurile din Galați încep „să cadă” sub actuala administraţie locală

   În timp ce autoritățile gălățene se dau în stambă pe la televizor sau sunt preocupate doar de sifonarea banului public, orașul se scufundă la propriu. Aproape că nu trece o săptămână fără să aflăm că în municipiu a mai apărut o groapă sau că o stradă s-a surpat. După surparea apărută pe strada Oltului, la blocul I, acum locatarii blocului G4, din cartierul Ţiglina III, sunt îngroziţi că imobilul lor o ia la vale și ar putea rămâne fără agoniseala de o viață.

 

   Hăul de sub bloc

   Tot chinul li se trage de la o surpare apărută lânga bloc. Pământul s-a surpat pe o suprafață mare și riscă să afecteze atât fundația blocului cât și apartamentele locatarilor. Ca o primă consecință: pereții blocului s-au crapat, trotuarul a luat-o la vale, în unele apartamente parchetul s-a umflat, iar geamurile și usile nu se mai inchid. „Există două guri de canalizare, dar apa provenită de la ploi se varsă în una din aceste găuri, afectând fundația blocului. Am făcut sesizare la SC Apa Canal și au venit doi lucrători care au turnat două roabe de pamânt și atât. Nu au mai luat nicio măsură în plus. Problema este foarte serioasă”, s-a plâns, îngrijorată, Mihaela Cristea, locatar al blocului G4. Oamenii mai spun că în case miroase a mucegai iar parchetul s-a umflat.

 

   Locatarul e de vină

   După numeroase sesizări depuse ba Primărie, ba la Apă Canal, autoritățile au catadicsit să ofere și un răspuns locatarilor. Evident, unul din care reiese că proprietarii apartamentelor sunt direct responsabili, nicidecum Apă Canal. „Noi am făcut măsurători și am fotografiat surparea respectivă. La prima vedere, se pare că problema nu vine de la țevile noastre. Vom face un comitet la nivelul Primăriei Galați, pentru a vedea ce e de făcut”, spune Niță Podaru, directorul tehnic al SC Apă Canal.

 

   Pericolul pândește

   Nivelul crescut al pânzei freatice face ca mai multe blocuri de locuinţe din oraş să se afle în pericol. Printre acestea se se numără Ţiglina1 (blocurile I1 - 2,5m; E2 - 4,4m; I3 - 2m; C4 - 1,35m), câteva blocuri din Micro 17, dar şi zona Avicola Abator. Cel mai bine stau locuitorii din cartierul Dunărea, unde este cel mai bun sol. Totodată, în municipiul Galaţi mai sunt 157 de imobile care ar putea avea probleme serioase în cazul unui cutremur. Este vorba de blocuri cu clasă de risc seismic I, precum G4 şi M19, din cartierul Dunărea, C şi F de pe strada Domnească. În a doua clasă de risc seismic sunt incluse blocurile C12, C13, C15, C30, C31, C32, C34, C35 şi D2 din Ţiglina1, R şi I din Micro 17 şi R1 de pe strada Navelor nr.2. În clasa a 3-a de risc seismic e inclus blocul W3, din cartierul Mazepa1. Blocurile pentru care asociaţiile de proprietari au solicitat consolidarea încă de acum câțiva ani, dar fără rezultat sunt: E2 (Ţiglina III), Z7 - Micro 38, A1 - Micro 17, A8, A6, A5, E6, E7, E4 -Ţiglina I, A17-Ţiglina III, C - strada Domnească 139, 9D – Siderurgiștilor Vest, G6B, G10 - Micro18, PR3A - Micro 21; E5, Bl. E7, Bl. C17 - Ţiglina I, A12 - Micro 17, M3, V1 - Micro 19, W5, J11 - strada Henry Coandă, C - strada Cezar, N1 - strada Zidarilor, A1, A4 - strada Nicolae Bălcescu, BR16 -strada Roșiori.

   Lucian Constantin