Amenzile pentru gunoaiele de pe malul Dunării – plătite din buzunarele gălățenilor

   Primăria municipiului Galaţi a fost amendată, în luna iunie, cu 5.000 de lei, de către Garda Naţională de Mediu, după ce, la comanda fostului comisar-general al instituţiei – Silvian Ionescu – mai mulţi comisari de mediu au descins pe Faleza Inferioară a Dunării. Controlul inopinat al bucureştenilor i-a luat prin surprindere până şi pe comisarii de mediu gălăţeni, care s-au sfiit să aplice vreo sancţiune autorităţilor locale pentru mizeria de la malul fluviului, ce a generat un adevărat scandal între administraţia locală şi cea portuară. Surse din cadrul instituţiilor de mediu din Galaţi ne-au spus că, în opinia Gărzii Naţionale de Mediu, Primăria ar fi trebuit să aibă grijă ca, în fiecare vară, malul fluviului să nu mai fie sufocat de gunoaie, prin colaborarea cu Apele Române, AFDJ ori Ecosal. „Ei aşteaptă să semnaleze presa şi să vină Garda, în fiecare an. Ar fi trebuit să existe o echipă în Primărie care să monitorizeze şi să se ocupe de curăţarea apei din preajma malului. Asta, în colaborare cu celelalte autorităţi. Niciodată nu s-au preocupat de asta”, ne-au declarat surse din instituțiile de mediu.

 

   Procesul verbal – plimbat între Primărie, Ecosal şi RER

   Deşi amenda, conform procesului verbal, a fost încasată de către Primărie, municipalitatea a pasat responsabilitatea în curtea Ecosal, astfel că fostul edil-șef a solicitat serviciului public de salubritate să achite nota de plată pentru nepăsarea faţă de mediul înconjurător. Solicitarea Primăriei nu a plăcut conducerii Ecosal, astfel că procesul verbal a fost trimis mai departe, prin soli, către RER Galaţi – prestatorul de servicii în salubritate şi urbanism – firmă a cărei conducere nu a stat pe gânduri, atunci când a venit vorba de scos bani din buzunar, şi a trimis procesul verbal înapoi, la biroul fostului primar.

   În mai puţin de o lună şi jumătate, conducerea Primăriei Galaţi a plătit, pentru ignoranţă şi indiferenţă faţă de mediu, nu mai puţin de 30.000 de lei. Suma reprezintă nota de plată pe care comisarii de mediu au emis-o autorităţilor locale, în condiţiile în care conducerea administraţiei publice gălăţene nu s-a preocupat să asigure un climat de viaţă sănătos locuitorilor de la malul Dunării.

   Corina Dobre