Harta mitei: unde și cât se dă șpagă la Galați

   Vreți să aflați unde și mai ales cât se dă șpagă? Ei bine, de acum încolo, totul se poate face prin intermediul unui site de pe internet. Mai exact, un software creat în Estonia care dă posibilitatea tuturor utilizatorilor de internet să posteze amănunte despre modul cum au dat șpagă. Întâmplător sau nu, ideea a prins foarte bine în România, care are deja o sumedenie de postări. Nu putea lipsi, desigur, de pe hartă Galațiul, care este printre orașele fruntașe la acest capitol.

 

   Spitalul Județean, în top

   Site-ul se numește bribespot.com, iar motto-ul său este „tu împărtășești povestea, noi desenăm harta”. Site-ul ajută pe oricine este interesat să vadă unde sunt locurile în care s-a dat mită recent, cât au fost nevoiţi să plătească cei implicaţi şi de ce. În dreptul Galațiului sunt 29 de reclamații. Așa cum era de așteptat, cele mai multe șpăgi se dau în spitale, școli și la Poliție. Primul în topul șpăgilor este Spitalul Județean. O persoană anunță că angajarea ca asistent medical la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Apostol Andrei” costă 4.500 de euro, în timp ce aplicarea unei perfuzii înseamnă 10 lei în buzunarul unei asistente de la etajul 8 al spitalului. O altă postare mai anunță două cazuri de mită la Spitalul de Urgență, de 350 de euro una și de 100 de euro cealaltă, o șpagă de 25 de euro la spitalul CFR și alta la un dispensar din centru, de 10 euro.

 

   1000 de euro- la Universitate

   Aceeași situație se regăsește și în învățământ. Mai ales la Universitatea „Dunărea de Jos”, care pare că se află pe un loc fruntaș în topul șpăgilor anunțate pe internet. Un student spune că a dat 200 de euro șpagă unui anumit profesor de la Telecomunicații, pentru a trece un examen. Tot un student a raportat ca șpagă un buchet de flori în valoare de 10 euro, în timp ce altul a estimat la 1.000 de euro valoarea totală a șpăgilor plătite de el în cinci ani la Facultatea de Nave. Nu au fost trecuți cu vederea nici cei din învățământul preuniversitar. Într-o postare pe site-ul bribespot.com este nominalizat un profesor care a cerut 25 de euro șpagă pentru evaluarea unui coleg de breaslă. De pe lista cu șpăgari nu puteau lipsi polițiștii. Pentru un bec ars la mașină, un gălățean prins pe strada 1 Decembrie 1918 l-a mituit pe agentul de circulație cu 25 de euro. Un permis de conducere la Galați costă, într-o postare, 150 de euro și în alta, 200 de euro. O sumă foarte mare este anunțată la Registrul Comerțului, acolo unde un director ar fi primit 1.000 de euro șpagă pentru înființarea unei firme.

 

   Realitatea bate virtualul

   În realitate, corupția din Galați este mult mai răspândită decât pe harta celor de la Bribespot. De exemplu, la Spitalul Județean șpaga pentru o operație de apendicită variază între 500 și 700 lei, iar pentru o cezariană este de 500-600 de euro, incluzând ginecologul (800-1000 lei), anestezistul (300 -500 lei), neonatologul (200 lei) și asistentele ( câte 100 lei). Nu trebuie să uităm de ultimul caz de mită din sănătate, ajuns pe masa procurorilor DNA. Este vorba de asistentele Adriana Ionescu, de la Spitalul Județean Galați, și Luminița Tirim, de la Casa Județeană de Pensii, prinse în timp ce încercau să mituiască un ofițer al Direcției Generale Anticorupție (DGA). Cele două asistente i-au promis ofițerului MAI suma de 50.000 de lei ca să le favorizeze într-o anchetă în care sunt cercetate pentru acordarea a peste 100 de dosare de pensionare pe caz de boală. De asemenea, anul acesta, fostul director-adjunct al Liceului Teoretic „Dunărea”, Viorel Ion, şi inspectoarea şcolară Camelia Negoiţă au fost trimişi în judecată de către DNA pentru mită. Potrivit procurorilor DNA, directorul-adjunct de la „Dunărea” este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, iar inspectoarea Camelia Negoiţă, care a fost preşedinta comisiei la a doua sesiune de bacalaureat din 2010, este acuzată de luare de mită. Cei doi ar fi primit de la candidaţi, bani şi alimente, în schimbul promisiunilor că le vor mări notele. Este vorba de sume de 900 de euro, de curcani şi caş. La Poliția Rutieră, umblă vorba că șpăgile sunt în jur de 30% din valoarea amenzii pe care ar trebui să o primești. În cazul în care se pune problema de suspendat permisul sau, și mai rău, de dosar penal, șpăgile cresc până la 1.000 de euro. Tot la Poliție, dar la Permise și Înmatriculări, șpăgile pornesc de la 25 de euro pentru o programare mai rapidă la examen și ajung la 200-300 de euro pentru a promova examenul. Evident, șpăgi mari se dau și la Primărie. De pildă, pentru un aviz de urbanism sau o autorizație de construcție, șpaga merge și până la 5.000 de euro. Numai că ghinionul face ca, uneori, aceasta să vină la pachet cu o pereche de cătușe (vezi cazul fostului arhitect șef al Galațiului Ion Banaș, reținut pentru trafic de influență și luare de mită).

   Lucian Popescu