Istoria Galaţiului - demolată pentru a ajunge pe mâna rechinilor imobiliari

   Construcţiile reprezentative ale oraşului, casele vechi și aerul boem al străzilor de altădată sunt sortite pieirii. Clădirile de patrimoniu ale municipalități sunt fie distruse de chiriaşi, fie lăsate în paragină de autorităţi, cu scopul de a ajunge pe mâna mafiei imobiliare. Unele au fost modificate, chipurile pentru arhitectură modernă, şi au devenit monumente de prost gust. Altele au fost, pur şi simplu, făcute praf.

   Așa s-a întâmplat și cu clădirea din 1890, situată vizavi de Farmacia Ținc, care s-a transformat în doar câteva secunde într-un morman de moloz. Ani la rând, cu acceptul foștilor primari Eugen Durbacă și Dumitru Nicolae, casa a fost locuită de romi, care au schimonosit-o în ultimul hal, transformând-o într-un focar de infecție. În anul 2005, casa a fost retrocedată unui moștenitor care a urmărit de la bun început distrugerea ei pentru a elibera terenul. Așa că a permis oamenilor străzii să ducă la bun sfârșit ceea ce începuseră. Proprietarul imobilului chiar a cerut, Direcției pentru Cultură și Patrimoniu, avize pentru demolare, însă fără prea mult succes. Motivul: zona în care se află clădirea face parte din ansamblul arhitectural al zonei și imobilul a trecut prin două războaie mondiale. Terenul este situat într-o zonă extrem de vânată de mafia imobiliară, așa se explică și această insistență de a distruge sistematic această clădire.

   Pe mâna rechinilor imobiliari din Primărie au ajuns și două imobile de patrimoniu de pe strada Carnabel. Unul dintre ele, situat pe strada Carnabel nr 33, era în stare foarte bună. Ei bine, în octombrie 2011, Primăria şi-a mutat chiriaşii şi a cerut anularea branşamentelor la utilități. În scurt timp au fost scoase uşile şi ferestrele şi casa a fost lăsată în mod voit să fie distrusă de romii din zonă, care au furat până și ultima cărămidă. Și în acest caz, miza a fost terenul. Aceași soartă a avut-o și un alt imobil de pe stradă Carnabel, care fusese revendicat prin Legea 10 din 2001. Până să se prezinte nou proprietar, la Serviciul Revendicări din Primărie, pentru formalităţile de preluare a casei, aceasta a fost pusă pe chituci de romi.

   Alte case ale municipalității care vor dispărea în curând pentru a ajunge pe mâna mafiei imobilieri mai pot fi văzute (încă) pe străzile Tecuci, Cuza, Română, Portului și Logofăt Tăutu.

   Sergiu Damian