Galaţiul, a doua casă pentru 500 de studenţi basarabeni

    Tinerii basarabeni aleg să meargă la studii în România,  în speranţa de a-şi croi un viitor mai bun, într-o ţară cu o situaţie politică mai stabilă decât Republica Moldova. Lipsa locurilor de muncă şi sărăcia din ţara natală îi fac să-şi dorească să se stabilească cât mai departe de casă. Deşi de mai bine de doi ani, în Republica Moldova, la guvernare se află forţele democratice (partidele membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană), viitorul nu se conturează prea optimist, în percepţia tinerilor.  Dezamăgiţi că schimbările promise de guvernarea ce a precedat Partidul Comuniştilor  nu se întrevăd, mulţi profită de orice ocazie de a pleca din ţară , fie şi pentru a face facultatea. “Consider că studiile obţinute în România îmi vor mări şansele de a-mi găsi un loc de muncă. Situaţia politică de acasă şi instabilitatea ne afectează şi pe noi, studenţii. Credeam că a venit o guvernare serioasă, dar ne-am ales cu lupte între partide, pentru putere”, ne-a spus Virginia Dumbravă, studentă în anul II, la Facultatea de Economie a Universităţii “Dunărea de Jos”.

   În fiecare an, la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi sunt admişi aproximativ 100 de boboci originari din Republica Moldova . Aceştia sunt ajutaţi să se integreze, la Galaţi, de către voluntari ai Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni(CSBB), din cadrul Ligii Studenţilor Galaţi. CSBB, înfiinţat de către un grup de studenţi basarabeni, în  1996, are ca principală activitate apărarea intereselor acestei categorii de studenţi. "Organizăm diverse activităţi, evenimente, vizite la muzeele din Galaţi , prin împrejurimi, pentru a-i ajuta să se intergreze în mediul social, cultural şi academic gălăţean”, ne-a declarat Dumitru Rusu, secretarul CSBB.

    Voluntarii din CSBB au grijă ca studenţii să facă pauze în procesul de studii şi să se şi mai distreze. Periodic, sunt organizate serate dansante şi de muzică folk.Ultima a avut loc joi, la “Casa Veche”. Săptămâna viitoare, la Club S, studenţii basarabeni vor alege Miss Bobociţa, cea mai frumoasă studentă din anul I.

   Domnica Negru

Adaugă comentariu

Codul de securitate