Cea mai absurdă pedeapsă pentru viol

   Este un caz atât de brutal încât am stat pe gânduri dacă să scriem aceste rânduri. Liz* se întorcea acasă de la înmormântarea bunicului ei, când a fost acostată de șase bărbați, printre ei și câțiva cunoscuți. Ce a urmat a fost un coșmar de nedescris: cei șase au violat-o pe rând, cu bestialitate, după care i-au aruncat trupul inconștient într-o latrină adâncă de 6 metri. Iar continuarea este de-a dreptul absurdă: polițiștii i-au ”pedepsit” pe violatori cerându-le să tundă gazonul din fața secției, după care i-au eliberat.
Până acum, nimeni nu a fost tras la răspundere în fața legii - nici atacatorii și nici poliția. Politicienii și șefii Poliției au promis că ”vor cădea capete”, dar organizațiile pentru apărarea drepturilor femeilor din Kenya spun că acestea sunt doar vorbe goale. Trebuie să le dovedim politicienilor că întrega lume e cu ochii pe ei și că nu ne mai pot duce de nas cu promisiuni deșarte. Dacă reușim să îi convingem să acționeze, drama lui Liz ar putea deveni un punct de cotitură pentru viața tuturor femeilor din Kenya, o țară în care violurile fac ravagii.
   Liz are nevoie de sprijinul nostru acum. Nu putem accepta ca drama ei să rămână fără urmări. Semnați petiția urgentă prin care cerem șefului Poliției kenyene să îi aresteze pe violatori și să îi tragă la răspundere pe polițiștii care nu și-au făcut datoria. Când vom strânge 500.000 de semnături, vom ”tunde gazonul” mai multor secții de poliție din Kenya, într-o serie de proteste de impact, pentru a îi aminti șefului Poliției cât de mult ne preocupă ”imaginea” instituției pe care o conduce:
   http://www.avaaz.org/ro/justice_for_liz_loc/?bKPcSeb&v=30720 
   Mama fetiței povestește cum agresorii, după ce au fost eliberați, s-au întors pentru le ridiculiza și batjocori familia. Se purtau ca și când ar fi mai presus de lege și, din păcate, au toate motivele să creadă că sunt! Invocând niște reguli birocratice ridicole, poliția a înregistrat violul ca fiind un simplu ”asalt”, după care i-a cerut mamei lui Liz să își ”curețe” fiica, ceea ce a dus la distrugerea celor mai importante probe medico-legale. Drept urmare, violatorii lui Liz se află în libertate, iar ea într-un scaun cu rotile. 
   Drama lui Liz nu este un eveniment singular, ci doar un exemplu extrem al unei probleme mult mai mari. În Kenya, două treimi dintre fete și o jumătate dintre băieții de vârstă școlară au fost victimele unui abuz sexual. Recent, printr-o hotărâre judecătorească istorică, poliția a fost acuzată că nu și-a îndeplinit datoria în mod corespunzător și autoritățile au fost somate să asigure respectarea legilor stricte anti-viol. Cazul lui Liz este testul care va arăta dacă această somație a avut vreun efect. 
   Polițiștii se scuză spunând că nu au suficiente fonduri sau pregătirea necesară pentru a asigura respectarea legii. Dar nu ai nevoie de prea multă pregătire pentru a-ți da seama că tunderea gazonului nu poate fi o pedepeasă pentru viol! Agresorii și polițiștii trebuie să fie trași la răspundere pentru faptele lor, transmițându-se astfel un mesaj important pentru viitor: poliția trebuie să trateze violul ca pe o crimă extrem de gravă, și nu ca pe un delict minor. Semnați acum petiția urgentă și cereți dreptate pentru Liz. Hai să oprim războiul absurd împotriva femeilor și fetelor: 
   http://www.avaaz.org/ro/justice_for_liz_loc/?bKPcSeb&v=30720 
   Membrii Avaaz se mobilizează de ani buni pentru a apăra drepturile femeilor peste tot în lume. Recent, am convins Guvernul indian să finanțeze cu câteva miliarde de rupii un program național de educare a populației și combatere a violurilor. Nu putem repara în niciun fel răul făcut lui Liz, dar ne putem asigura că astfel de atrocități nu se vor mai repeta.
   David, Anne, Sam, Bissan, Oli, Ricken, Emily și întreaga echipă Avaaz