Patru zile până la interzicerea protestelor de stradă – dezbatere publică

   Manifestațiile de stradă, garantate până acum prin lege ca formă de exprimare liberă a opiniei, riscă să fie cenzurate printr-un proiect de lege inițiat de Ministerul Afacerilor Interne. De aceea, ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și Asociația Pro Democrația va invită joi, 15 septembrie, de la 14.00 la o dezbatere publică pe tema proiectului de modificare a legii 61/1991, cu privire la organizarea și desfășurarea adunărilor publice. Dezbaterea va avea loc în sala Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților.
    Considerăm că modificările avansate de MAI încalcă prevederile Constituției României și îngrădesc libertatea de exprimare a cetățenilor.
Proiectul MAI elimină paragraful din legea existentă potrivit căruia „Libertarea cetățenilor de a-și exprima opiniile politice, sociale sau de altă natură, de a organiza mitinguri, demonstrații, manifestații, procesiuni și orice alte întruniri și de a participa la acestea este garantată prin lege”. În schimb, forma propusă a legii prevede, potrivit articolului 9, că: „(1) Adunările publice se organizează şi se desfăşoară numai după obţinerea unei aprobări, în condiţiile prezentei legi. (2) Prin excepţie, obligaţia prevăzută la alin. (1) nu trebuie respectată în cazul adunărilor publice organizate în scopuri religioase, promoţionale, al celor ocazionate de vizite oficiale, precum şi al celor care se desfăşoară în incinta sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat”.
    De asemenea, proiectul stabilește sancțiuni disproporționate pentru cei care încalcă prevederile impuse, sancțiuni care riscă să inhibe exercitarea dreptului la liberă exprimare și a dreptului de a participa și organiza întruniri publice. Mai mult, unele modificări sunt vag formulate, interpretabile și riscă să acorde angajaților MAI puteri discreționare.
    Accesul la dezbatere este posibil numai în baza confirmărilor, pe mail la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau telefonic la numărul 0727 736 572, până joi la orele 11.00. Persoana de contact – Irina Zamfirescu. Accesul catre sala Comisiei pentru Afaceri Europene se face prin intrarea S1 (Parcul Izvor).

    Mircea Toma, președinte ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei
    Cristian Pîrvulescu, președinte Asociația Pro Democrația

Adaugă comentariu

Codul de securitate