Tot mai multe țări includ vaccinarea împotriva rotavirusului în Programul Național de Imunizare

   De la 1 iulie 2013, ca urmare a recomandărilor comisiilor internaționale de specialitate, și copiii din Marea Britanie vor beneficia de vaccinare gratuită împotriva infecției cu rotavirus, datorită introducerii vaccinului specific în Programul Național de Imunizare. Accesul copiilor la vaccinare gratuită împotriva unor boli care pot duce la spitalizare are un impact semnificativ atât pentru sănătatea lor, cât și pentru economia sistemului sanitar. Astfel, Marea Britanie se aliniază la cele peste 45 de țări din întreaga lume care, indiferent de nivelul lor economic, au inclus deja vaccinarea anti-rotavirus în schema națională de imunizare; este vorba atât de state precum Austria, Brazilia, Australia sau S.U.A., cât și de țări precum Botswana, Africa de Sud, Maroc sau Mexic. În cadrul campaniei “Să protejăm împreună copilăria”, Societatea Română de Pediatrie (SRPED) informează că infecția cu rotavirus afectează peste 95% dintre copiii de până în 5 ani.

   De la 1 iulie 2013, Guvernul britanic introduce vaccinarea copiilor împotiva infecției cu rotavirus în cadrul Programului Național de Imunizare. Ca urmare a acestei decizii, Societatea Română de Pediatrie subliniază că accesul la vaccinare gratuită a populației pediatrice are un impact semnificativ pentru sănătatea copiilor. Astfel, Comitetul Comun de Vaccinare și Imunizare (Joint Committee on Vaccination and Immunization) din Marea Britanie a concluzionat că prevenirea la scară largă a infecției cu rotavirus este o măsură necesară, iar decizia are la bază rezultatele evaluării eficienței vaccinării, corelate cu impactul semnificativ al acestei boli la copii. Astfel, Marea Britanie se aliniază recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, iar toți copiii între 6 și 24 de săptămâni vor beneficia gratuit de vaccinare împotriva infecției cu rotavirus.

Totodată, facilitarea accesului la prevenție degrevează sistemul sanitar de cheltuielile anuale de spitalizare. Astfel, numai în Marea Britanie, decizia introducerii vaccinării împotriva rotavirusului în Programul Național de Imunizare va scuti Serviciul Național de Sănătate (NHS) de costuri de spitalizare de 14.2 milioane de lire sterline, în fiecare an. Un studiu realizat la nivel mondial arată că 80% din copiii de până în 2 ani petrec până la 5 zile în spital din cauza infecției cu rotavirus. Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că 36% din internările pentru boli diareice la copiii de până în 5 ani sunt cauzate de infecția cu rotavirus, iar perioada de internare este mai mare decât la alte boli diareice.

Încă din 2009, Organizația Mondială a Sănătății recomandă introducerea vaccinării anti-rotavirus în Programele Naționale de Imunizare din toate țările, pentru a proteja copiii de această afecțiune.     

   De asemenea, decizia facilitării accesului la vaccinarea anti-rotavirus a populației pediatrice este susținută de date care arată eficiența programului de vaccinare națională. De exemplu, în Belgia, după numai doi ani de la începerea vaccinării, se înregistrează cu 80% mai puține cazuri de rotavirus la copiii sub 1 an5, vârstă la care boala poate apărea într-o formă mai gravă.

   Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că infecțiile cu rotavirus sunt responsabile pentru un procent important de 30% din decesele copiilor. În același timp, România continuă să aibă cea mai ridicată rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană, la copii de până în 5 ani.

  Societatea Română de Pediatrie recomandă imunizarea copiilor împotriva tuturor bolilor infecțioase prevenibile, atât cu vaccinurile cuprinse în Programul Național de Imunizare, cât și cu cele împotriva infecției cu rotavirus sau a varicelei.

Despre infecția cu rotavirus

   Gastroenterita cauzată de rotavirus este o boală extrem de contagioasă, care afectează 95% dintre copii, până la vârsta de 5 ani. Aceasta se tratează de obicei  în spital și în unele cazuri, mai ales la vârste mici, poate produce complicații severe. Conform OMS, copiii sub 5 ani, dar în special cei cu vârsta între 6 luni și 2 ani sunt cei mai vulnerabili la această boală, care face peste 500.000 de victime în rândul copiilor, în fiecare an.

   Societatea Română de Pediatrie recomandă vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de prevenție împotriva rotavirusului.

  Părinții pot afla mai multe despre rotavirus pe http://www.protejamcopilaria.ro/rotavirus/ și urmărind campania "Să protejăm împreună copilăria" a Societății Române de Pediatrie. În cadrul site-ului, părinții au la dispoziție o secțiune de întrebari, unde vor primi răspuns din partea specialiștilor Societății Române de Pediatrie (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.).