Colegiul Medicilor a muşamalizat ilegalităţile de la „Hyperion” semnalate de doctorii de la Judeţean

   Colegiul Medicilor din Galaţi a fost bombardat, în ultimii trei ani de zile, cu numeroase plângeri, venite din partea a zeci de cadre medicale, împotriva activităţii desfăşurate de către mai mulţi doctori care colaborau cu Centrul medical „Hyperion”. Cu toate acestea, cadrele medicale din cadrul clinicii private au continuat să îşi desfăşoare activitatea după propriile reguli, chiar sub nasul conducerii Colegiului Medicilor din Galaţi, care a închis ochii, chiar şi după mai multe sesizări venite din partea unor medici din cadrul Spitalului Judeţean.

 

   Dr. Cezar Irimia: „Am făcut plângeri degeaba”

   Doctorul Cezar Irimia, medic primar obstretică ginecologie în cadrul Spitalului Judeţean Galaţi, a semnalat, încă din anul 2011, prin mai multe plângeri depuse la Colegiului Medicilor, faptul că la Clinica „Hyperion” medicina se practica după alte reguli. Asta, după ce cadrele medicale ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Ap. Andrei” au „reparat” pacienţi, „trataţi”, iniţial, de către o serie de medici din cadrul clinicii „Hyperion”. „Pe data de 18.05.2011 am făcut o plângere, cu numărul de înregistrare 300, la Colegiul Medicilor, întrucât la clinica respectivă se făceau ecografii fără parafa vreunui doctor, făceau orice doar pentru bani. Pe 24 iunie 2011, am primis răspuns în bătaie de joc. Am făcut plângeri şi împotriva clinicii, dar şi a unor doctori de acolo. Am mai făcut plângere şi împotriva soţiei doctorului Doboş, care făcuse, unei fetiţe de 18-19 ani, o corizaţie. Fata a venit pe targă, cu hemoglobină patru, pierduse foarte mult sânge. La această plângere nu am primit răspuns. Mulţi dintre ginecologi am făcut plângeri pentru că au venit pacienţi la noi în şoc hemoragic”, ne-a spus dr. Cezar Irimia.

 

   „De patru ani tot fac plângeri împotriva lui Bacalbaşa”

   Colegiul Medicilor, dar şi conducerea Spitalului Judeţean au fost sesizate, în repetate rânduri, şi împotriva medicului anestezist Nicolae Bacalbaşa. Dr. Cezar Irimia l-a acuzat pe actualul preşedinte al Consiliului Judeţului că refuza să facă anestezie pacienţilor săi, dar şi că părăsea, în timpul programului, Spitalul Judeţean pentru a face anestezie la Clinica „Hyperion”. „Împotriva lui Bacalbaşa fac plângeri de patru ani de zile şi tot nu se întâmplă nimic. Mie refuză să îmi dea anestezie şi pleacă, în timpul serviciului, la „Hyperion”. Îşi lua asistentul-şef şi mergeau acolo. Foştii manageri ai spitalului – doctorii Crăciun şi Lazarovici – m-au tratat cu spatele. A avut de suferit şi dr. Şerban, pentru că a sesizat Colegiul Medicilor alături de mine. La fel, nu voia să îi dea anestezie. Acolo au existat numeroase probleme tot timpul, dar au ieşit la lumină abia acum, odată cu această tragedie”, ne-a declarat dr. Cezar Irimia.

 

   Colegiul Medicilor le-ar fi putut ridica doctorilor de la „Hyperion” dreptul de liberă practică

   Conducerea Colegiului Medicilor din Galaţi le-ar fi putut ridica medicilor din cadrul clinicii „Hyperion” dreptul de liberă practică, însă a considerat că „nu au fost lucruri grave”. Medicii din cadrul Colegiului s-au mulţumit să facă, însă, doar trei vizite la clinică şi câteva mustrări verbale. „Nu au fost foarte multe. Au fost câteva plângeri legate de activitatea doctorului Doboş, legate de faptul că îşi depăşea atribuţiile, de multe ori. A fost atenţionat de mai multe ori. Am mers şi eu la clinică, a mers şi doctorul Polinschi, de două ori. Colegiul Medicilor nu poate închide clinica şi nici să aplice amenzi. Poate, în schimb, să ridice dreptul de liberă practică. Nu a fost cazul, pentru că nu au fost lucruri grave”, ne-a declarat dr. Dumitru Cristea, secretarul general al Colegiului Medicilor, fost preşedinte al structurii medicale.

   Acesta a precizat că doctorul Nicolae Bacalbaşa s-a retras de puțin timp din Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor întrucât „nu mai are voie”. „Este foarte bine că s-a întâmplat acest lucru deoarece dânsul este ordonator principal de credite, prin funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţului. Este bine să nu facă parte din nicio comisie a Colegiului”.

   Corina Dobre