Spitalul Județean va avea o stație de clorinare la Sf. Așteaptă

   Situaţie de groază la Spitalul Judeţean din Galaţi. De ani de zile, deşeurile rezultate din activităţile medicale sunt evacuate direct în Dunăre, fără a fi neutralizate în vreun fel. Această anomalie este cunoscută atât de conducerea spitalului cât și Garda de Mediu. Cu toate acestea, nu s-a luat nicio măsură. Abia anul trecut, după ce ziarul nepasadegalati.ro a sesizat asupra focarului de infecție de la spital, Direcția de Sănătate Publică a catadicsit să solicite Consiliul Județului alocarea de fonduri pentru achiziționarea unei stații de clorinare.

 

   Promisiuni fără acoperire

   Conform unor estimări, stația de clorinare ar fi costat Consiliul Județului (CJ) Galați un milion de euro, o sumă deloc mică, însă o investiție absolut necesară. Ei bine, cum era de așteptat, banii nu au fost prevăzuți de fostul șef al CJ, Eugen Chebac, în fondul de investiții pe anul 2012, iar toată infecția și mizeria pe care o generează zilnic Spitalul de Urgență se varsă direct în Dunăre. „Se pare că nu vom primi nici anul acesta suma solicitată. Pentru stația de clorinare am fi avut nevoie de cel puțin un milion de euro. Trebuie și de o stație de tratare a apelor uzate, dar pentru început ar fi fost bine dacă aveam măcar stația de clorinare”, spun surse medicale avizate. În condițiile în care dr. Nicolae Bacalbașa, noul șef al Consiliul Județului Galați, este mai preocupat de soarta câinilor, de pe holurile spitalului, decât de fecalele și urina care poluează Dunărea, prea multe șanse pentru achiziționarea unei stații de clorinare nu se întrevăd. Trebuie precizat că Spitalul Județean are abateri mari și la capitolul igienă la grupurile sanitare, dușuri și bucătărie.

 

   Spitalul Județean-cel mai mare poluator

   Conform fostului șef de la Garda de Mediu, Mihai Turcu, combinatul siderurgic este un bebeluș în comparație cu focarul de infecție pe care îl produce zilnic cel mai mare spital din Galați. Mai mult, dacă s-ar respecta litera legii, Spitalul de Urgență din Galați ar trebui închis de urgență pentru gravele deficiențe de mediu. Însă, atât autoritățile de mediu cât și Consiliul Județului se prefac că nu observă mizeriile produse de unitatea spitalicească.

   Lucian Popescu