Democrat liberalii - decişi să scoată APATERM din lanţul distribuţiei termice

      Consilierul local PDL Viorel Trif susţine “eliminarea verigii slabe din sistemul de distribuţie energiei termice pentru gălăţeni”. Acesta susține că APATERM continuă furnizarea fără licenţă, deci ilegal și refuză să îşi diminueze costurile cu salarizarea. Mai mult, nu a prezentat către Electrocentrale un plan de achitare al restanţelor datorate acesteia și a demarat reorganizarea ilegal. Soluţia, pe care o susţin democrat liberalii, este ca Electrocentrale să furnizeze căldura direct populaţiei şi nu prin APATERM, cum se întâmplă în prezent. Instituţiile care primesc agent termic direct de la Electrocentrale achită facturi cu preţulul de 155 lei/gigacalorie, la care se adaugă TVA. Pentru populaţie, preţul (188,35 lei/gigacalorie cu tot cu TVA) ar putea suporta majorări între 15-20%, în funcţie de situaţia de la punctele termice, ceea ce ar reprezenta un cost final mai mic decât cel aprobat de municipalitate la ultima şedinţă a Consiliului Local, de 215 lei/gigacalorie, la care se adaugă TVA.

   Decizia CL de acordare a subvenţiei global pentru gălăţeni este criticată de consilierii PDL, pentru că ar înseamna menţinerea aceluiaşi tip de management defectuos practicat de APATERM. Trif şi colegii săi au susţinut acordarea subvenţiei doar gălăţenilor cu venituri reduse, însă au accepatat subvenţia globalizată până în decembrie, pentru ca municipalitatea să se pună de accord în privinţa numărului de beneficiari şi, mai ales, pentru ca populaţia cu venituri reduse să nu piardă ajutorul municipalităţii. Aici există, însă, contradicţii, căci social-democraţii avansează cifra de 28.000 de beneficiari. Trif îi contrazice: “la nivelul Galaţiului există 7.000 de apartamente cu beneficiari de subvenție. Diferenţa dintre 7.000 şi 28.000 este foarte mare.”

   Trif a mai adăugat că grupul consilierilor PDL va depune, luni, 3 octombrie, sesizări la Prefectură, Curtea de Conturi şi Consiliului Local, în vederea demarării unor anchete la APATERM. Democrat liberalul consideră că plecare fostului director George Cubasa şi a fiului acestuia, a fostului director economic Cosmiuc, precum şi a familiei Oprea (mama şi copiii), este o încercare de muşamalizare a neregulilor financiare de la APATERM.

   Victor Lucescu

Adaugă comentariu

Codul de securitate