Deputatul PSD Lucreția Roșca cochetează cu ANI

Trăznăile din declaraţia de avere a deputatei PSD Lucreţia Roşca

   Deputata PSD de Galaţi Lucreţia Roşca nu dă doi bani pe declaraţia de avere în care îşi declară fiul ca fiindu-i ginere şi spune că i-a donat acestuia un imobil de 140.000 de lei, în condiţiile în care parlamentarul deținea numai jumătate din acea casă. Din declaraţia de avere nu lipsesc afacerile sale cu statul, pe care deputata PSD le consideră compatibile cu statutul de parlamentar.

  

Afaceri cu statul, după „modelul” Dan Nica

   Lucreţia Roşca este, alături de şeful său, preşedintele PSD Galaţi Dan Nica, pe „Lista neagră a parlamentarilor care au afaceri cu statul”. Dan Nica a avut, în 2010, două contracte de subvenţii pentru firma Viticom SRL, crama sa de la Panciu, în baza cărora încasat de la APIA suma de 425.837 euro. Lucreţia Roşca încasează mai puţin decât Nica. Pe data de 31.10.2010, Cabinetul Medical Individual Lucreţia Roşca a încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi un contract pentru furnizare de servicii medicale, în valoare de 340.000 lei. În declaraţia de avere nr 139/09.06.2011, apare încă un contract, de 270.000 lei. Deşi este o flagrantă incompatibilitate între statutul de parlamentar şi derularea unor contracte cu statul, Lucreţia Roşca trece la contraatac, considerându-se victimă: „Părerea mea personală este că de fapt e vorba de o atitudine a celor care au într-adevăr afaceri cu statul şi care vor să amestece lucrurile. Adică, din tot Parlamentul acela şi unii dintre noi, care suntem departe de afaceri, să fim înglobaţi în aceeaşi situaţie”, a spus Roşca. Deputata PSD ocoleşte problema incompatibilităţii în care se află şi la care atitudinea corectă ar fi să aleagă între mandatul de deputat şi veniturile de la cabinetul medical.

  

   Şi-a transformat fiul în ginere

   În CV-ul postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, Lucreţia Roşca menţionează că are un fiu care se numeşte Sergiu Matei Roşca. În declaraţia de avere nr 139/09.06.2011, la rubrica 2.III, bunuri înstrăinate, menţionează că, în decembrie 2010, donat o casă de locuit lui „Roşca Sergiu Matei (ginere)”. Menţiunea „ginere” este stranie, pentru că aplicarea unei etichete greşite unei persoane atât de apropiate nu poate fi explicată prin neatenţie. Oricine îşi pune semnătura pe un document cu efecte juridice, verifică textul înainte de a semna. „Nu cred că e completat de mine <<ginere>>, este fiul meu. Cred că este o eroare de redactare, de secretariat… ceva… sigur. Nu cred că este fotocopia declaraţiei mele. Nu aş fi putut să greşesc”, spune deputata. Site-ul Camerei Deputaţilor nu poate fi la mâna hackerilor, pentru că este unul foarte bine securizat. Nici nu putea fi greşeala altcuiva, pentru că declaraţiile completate şi semnate de deputaţi sunt depuse la Secretariatul Camerei Deputaţilor, unde sunt scanate şi postate pe site. În afara deputatului, nu intervine absolut nimeni în textul declaraţiei. „Da, chiar nu m-am uitat. O să mă uit şi o să anunţ Secretariatul General”, a promis deputata PSD, dar nici după o săptămână declaraţia nu fusese corectată.

  

   Încă o trăznaie de competenţa ANI

   Pentru o altă menţiune din declaraţia de avere, deputata Lucreţia Roşca ar trebui să fie cercetată de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). În declaraţia de avere nr 139/09.06.2011, deputata PSD susţine că i-a donat fiului un imobil în valoare de 140.000 lei. Numai că ea nu era proprietara întregii case. Potrivit declaraţiei de avere nr. 178/10.06.2009, deţine numai jumătate (1/2) din imobil, în valoare de 70.000 lei. Cealaltă jumătatea a imobilului aparţine fostului său soţ, un cunoscut medic gălăţean, care este şi titularul contractului de cumpărare a casei, din anul 2000. Asemenea necorelări sunt de competenţa ANI.

   Sandu Pârvu

 

Adaugă comentariu

Codul de securitate