Eugen Chebac, Paul Florea şi Laurenţiu Chirvăsuţă – ridicați în grad militar la comandă politică

   Trei politicieni gălăţeni ai fostei Puteri au acceptat să pice în ridicol, după ce s-au lăsat avansaţi în grade militare de către penibilul Gabi Oprea. Scandalul avansărilor în grad la comandă politică - operate de către fostul ministru al Apărării Gabriel Oprea, care a izbucnit la nivel naţional, vizează şi trei politicieni gălăţeni. În această situație se află: fostul preşedinte al Consiliului Judeţului – progresistul Eugen Chebac, fostul prefect democrat-liberal – Paul Florea şi senatorul UNPR Laurenţiu Chirvăsuţă. Cei trei politicieni gălăţeni (oameni ai fostei Puteri) s-au compromis şi au permis ca un ministru, căruia i-a plăcut să jongleze cu gradele Armatei, să-şi bată joc de însemnele militare. Pentru că ţinea în mâini frâiele puterii, la finele anului trecut, fostul ministru al Apărării (UNPR) şi-a permis să avanseze, pe ascuns, în grad, numai democrat-liberali şi progresişti (oameni politici, dar şi jurnalişti), în ciuda faptului că iniţiativa nu a avut bază legală și nicio doză de moralitate.

   La finele lui 20011, Paul Florea (prefect pe atunci), printr-un hocus-pocus, s-a trezit peste noapte avansat în grad. Din locotenent, democrat-liberalul a fost transformat, cu ajutorul condeiului fermecat al lui Oprea, în colonel. Ca şi colegul său de coaliţie, senatorul Laurenţiu Chirvăsuţă, a trecut, într-o clipită, peste trei grade şi a fost transformat, din sublocotenent, în locotenent-colonel. Nici preşedintele, de la acea vreme, al Consiliului Judeţului nu a scăpat nebinecuvântat de expertul în grade, Gabriel Oprea. Tot la finele lui 2011, respectiv în luna decembrie, Eugen Chebac a fost avansat la gradul de colonel, printr-un ordin al fostului ministru al Apărării.

 

   Paul Florea zice că a ”făcut lucruri deosebite”

   Fostul prefect al Galaţiului ne-a declarat că avansarea sa în grad, cât şi a lui Eugen Chebac, se datorează unor rezultate pe care Galaţiul le-a obţinut într-un exerciţiu militar condus de către cei doi politicieni. „Când am devenit prefect, a fost un exerciţiu militar privind starea de asediu şi mobilizarea populaţiei. Galaţiul a ieşit pe locul întâi şi a fost urmat de Timişoara şi Iaşi. Eu am fost comandantul, iar adjunctul a fost Eugen Chebac. Exerciţiul a durat două săptămâni, este unul fără precedent, în ultimii 25 de ani (...) Pe criteriul că am făcut lucruri deosebite. Nu sunt consecinţe financiare. Doar în caz de război, suntem convocaţi şi mobilizaţi. Cazul este ca o furtună într-un pahar cu apă”, ne-a declarat Paul Florea.

   Senatorul Laurenţiu Chirvăsuţă a fost, în schimb, ceva mai rezervat în declaraţii: „Sunt convins că domnul Oprea nu a făcut nimic în afara legii. Eu nu mă pot pronunţa, pentru că nu cunosc legea în acest sens. A fost, cred, conform meritelor”.

   Actualul Ministru al Apărării a intrat în direct într-o convorbire telefonică, la un post de televiziune, unde a declarat că vina pentru aceste decizii de ridicare în rang, în afara legii, o poartă îndeosebi fostul ministru al Apărării Naţionale, Gabriel Oprea. Potrivit Statutului cadrelor militare, în timp de pace, maiştrii militari şi subofiţerii în rezervă pot fi înaintaţi în gradul următor, în raport cu nevoile forţelor armate, după expirarea stagiului minim în grad, dacă au o comportare demnă, au obţinut rezultate bune şi foarte bune pe timpul concentrării şi au fost propuşi pentru aprecierile de serviciu. În afară de aceasta, pentru a înainta în gradele de colonel şi comandor, ofiţerii în rezervă trebuie să fi absolvit, cu diplomă de licenţă, o instituţie militară de învăţământ superior.

   Corina Dobre