Luptă aprigă pentru funcţia de edil-şef al Galaţiului

   Nu mai puţin de 26,56% dintre gălăţenii cu drept de vot s-au prezentat, până la ora 14.00, la urne. Dintre aceştia, 27,56% au votat în mediul rural, în timp ce 25,87% - în mediul urban. „Cel mai mare procent al prezenţei la urne s-a înregistrat în judeţul Ilfov - 35,64%, participarea cea mai redusă la vot fiind în judeţul Timiş – 23,08 %”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea-Crângan.

 

   Sesizări, dosare penale şi arestări

   Bătălia pentru fotoliul de primar se dă pe viaţă şi pe moarte, la Galaţi. Încă de la primele ore ale dimineţii, la Poliţie, la Biroul Electoral Municipal (BEM), precum şi la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) au fost înregistrate numeroase sesizări cu privire la legalitatea desfăşurării procesului electoral, în mai multe secţii de votare din municipiu, dar şi din judeţ. Chiar dacă unele dintre acestea nu s-au şi confirmat, cele mai multe – venite din municipiul Galaţi – au demonstrat că au avut şi bază reală. Numai în intervalul orar 9.00-12.00, în Comandamentul Operaţional al judeţului Galaţi au fost primite nu mai puţin de 20 de sesizări cu privire la nereguli în desfăşurarea procesului electoral. „Din totalul sesizărilor, 10 au făcut referire la incidente petrecute în mediul rural, celelalte fiind în legătură cu incidente petrecute în municipiile Galaţi (6) şi Tecuci (3), respectiv în oraşul Tg. Bujor (1). Poliţiştii au întocmit trei dosare penale, unul pentru sustragere şi distrugere de înscrisuri oficiale şi alte două pentru împiedicare, prin orice mijloace, a dreptului de a alege şi de a fi ales”, a declarat comisarul Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. De asemenea, trei persoane au fost sancţionate cu avertisment de către poliţiştii Secţiei 4 Galaţi, în conformitate cu prevederile Legii 67/2004, pentru continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale.

 

   Membri ai unei secţii de votare - cercetaţi penal

   Trei persoane din biroul unei secţii de votare din Pechea – reprezentanţi ai USL, APP şi PP-DD - sunt cercetate penal după ce au înmânat mai multe buletine de vot unor locuitori ai comunei. „Cele trei persoane, care au fost prinse dând mai multe buletine de vot, au dosar penal şi au fost înlocuite din biroul Secţiei de votare numărul 5, din Pechea”, a spus Cristina Tatulici. Cu dosar penal s-a ales şi o bătrână, de 78 de ani, din localitatea gălăţeană Negrileşti, care a rupt un buletin de vot. Un alt bărbat, din oraşul Tecuci, a fost descoperit, de către poliţişti, cu nu mai puţin de 13 buletine de vot asupra sa, riscând să se aleagă cu dosar penal.

 

   USL-iştii – acuzaţi că îşi trimit oameni să influenţeze votul

   Social-democraţii şi liberalii sunt acuzaţi că, încă de la primele ore ale dimineţii, şi-au ”împăiat” oameni în faţa mai multor secţii de votare pentru a avea grijă ca electoratul să voteze, în municipiul Galaţi, cu candidatul USL. Printre aceştia se numără şi consilierul local Ilie Zanfir (PSD), care a fost văzut în faţa unei secţii de votare din oraş, preţ de mai multe ore. De asemenea, la barurile din zona Ancora, din cartierul Mazepa, potrivit unor surse, USL a oferit băutură gratis mai multor persoane. În ciuda faptului că este interzis ca barurile sau chioşcurile din preajma secţiilor de votare să vândă băuturi alcoolice, până în ora 21.00. De altfel, şi preşedintele Secţiei de votare de la Școala nr.26, din municipiul Galaţi, a fost schimbat, după ce s-a descoperit că era sub influenţa băuturilor alcoolice. În cadrul acestei secţii sunt de negăsit nu mai puţin de 182 de buletine de vot.

 

   Zeci de „jurnalişti” supervizează votul

   Mai multe secţii de votare din oraş au fost luate cu asalt, încă de la prima oră a dimineţii, de aşa-zişi jurnalişti, care, chipurile, monitorizează desfăşurarea procesului electoral. Cei mai mulţi dintre aceştia aveau în piept ecusoane pe care scria TV Galaţi-Brăila (televiziunea PSD-ului). La Şcoala nr. 28, de exemplu, un asemenea „coleg de breaslă” avea grijă să consilieze vârstnicii cu privire la mai multe necunoscute în ceea ce priveşte votul. Culmea este că niciun observator ori preşedinte nu a fost deranjat de către intervenţia „jurnalistului”. De altfel, era vizibil, de la o poştă, că respectivul nu are de a face cu mass-media.

   Corina Dobre