Candidaţii pentru Primărie şi CJ – bătălia finală la urne

   Cei 23 de candidaţi pentru funcţiile de primar al municipiului Galaţi şi de preşedinte al Consiliului Judeţului, împreună cu aspiranţii pentru (încă) un mandat de consilier municipal ori judeţean, au interzis, începând de sâmbătă dimineaţă, de la ora 7, să îşi mai facă propagandă electorală. Conform legii, campania electorală se încheie cu 24 de ore înainte de ora la care începe votarea, iar lansarea, afişarea sau distribuirea de materiale electorale se sancţionează cu amendă de la 1.400 la 2.000 de lei.

 

   Cu ce s-au remarcat principalii candidaţi ai Galaţiului

   Deşi campania electorală a debutat în linişte, fără prea mare gălăgie, pe final războiul pentru ocuparea funcţiilor-cheie din administraţie s-a transformat într-o adevărată mahala. Asta, în condiţiile în care mai mulţi susţinători ai candidaţilor USL nu s-au sfiit să devină penibili sau ridicoli, apelând la invective ori injurii pentru decredibilizarea ori defăimarea contracandidaţilor USL. Pentru prima dată, de după ’90, principalilor candidaţi pentru fotoliul de edil-şef al oraşului de la Mila 80 nu li s-a oferit şansa de a se confrunta în cadrul unor dezbateri electorale. Candidatul independent, Nicuşor Ciumacenco, şi cel al USL, Marius Stan, nu s-au întâlnit nici măcar o dată în cadrul unei dezbateri publice, pentru a se „bate” în idei şi strategii pentru dezvoltarea Galaţiului. De altfel, locuitorii de la malul Dunării, care şi-au dorit să urmărească o confruntare între principalii candidaţi pentru Primărie, nu s-au ales, în final, decât cu apariţia şi prestaţia lui Ciumacenco. Asta, pentru că Marius Stan a adoptat politica struţului şi nu a dat curs niciunei invitaţii de a lua parte la o dezbatere publică, pe marginea programului său electoral. De altfel, directorul general al Clubului „Oţelul” a refuzat să comunice şi cu reprezentanţii mass-media, preferând, în schimb, să facă băi de mulţime pe Faleză, pe principalele străzi ale Galaţiului ori în cartiere.

 

   Chebac – permanent într-un monolog

   Nici preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, candidat al APP pentru un nou mandat, nu a avut şansa să se confrunte cu Nicolae Bacalbaşa (USL), în cadrul unei dezbateri publice. Strategia de campanie a doctorului PSD-ist a fost similară cu cea a lui Marius Stan, astfel că anestezistul şi-a făcut apariţia doar în emisiuni electorale, la tv, ori în băile de mulţime, specifice USL. Ca şi perechea sa Marius Stan, Bacalbaşa a confirmat prezenţa în cadrul unor dezbateri publice, evenimente la care, în final, nu s-a prezentat.

   Corina Dobre