Procurorul şef al DNA Galaţi, Gheorghe Ivan, este penal pe motiv de apartament social

   După modelul a zeci de judecători, procurori şi poliţişti gălăţeni, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie - secţia locală, Gheorghe Ivan, este posesorul ilegal al unui apartament social, aflat pe Şoseaua Buzăului, la Brăila. Locuinţa a fost primită împotriva legii de către procurorul Ivan de la Consiliul Local Brăila, în iunie 1999. Până la acea dată, magistratul Gheorghe Ivan mai fusese împroprietărit cu un apartament, în Galaţi. Locuinţa socială a fost primită de la Primăria Galaţi, pe 25 aprilie 1990, şi se afla pe Strada Victor Vâlcovschi (Macaralelor), la numărul 6, bloc J6, apartament 45.
 În anul 1992, pe 18 august, procurorul Ivan, care funcţiona la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor, a cumpărat apartamentul de la Loconfort, prin contractul cu numărul 5.268, din acelaşi an.

 

   Anticoruptul Ivan obţine ilegal locuinţă socială la Brăila

   Plictisit de naveta la Târgu Bujor, Gheorghe Ivan şi-a vândut apartamentul din Galaţi, în 1999, şi şi-a găsit post de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila. Deşi încă proprietar al unui apartament în Galaţi, Ivan cere şi obţine o locuinţă socială de la Consiliul Local Brăila. Primeşte un apartament mare, amplasat la etajul 1, într-un bloc construit la începutul anilor 1990, pe Şoseaua Buzăului. Prin această tranzacţie, anticoruptul a încălcat flagrant Legea locuinţei (L114, articol 48). Magistratul nu era un caz social şi era încă deţinătorul unui apartament, care fusese primit tot din fondul locativ de stat. Gheorghe Ivan nu a recunoscut, în primă fază, faptul că deţine un apartament social la Brăila. El s-a plâns că, de când a devenit procuror şef al DNA Galaţi, face naveta, zilnic, în oraşul vecin şi că locuieşte la soacra sa, unde creşte raţe şi gâşte. În ultimă instanţă, atunci când a conştientizat că avem informaţii despre locuinţa socială pe care o deţine, procurorul a recunoscut că deţine un apartament, dar, afirmă el, cu statut de locuinţă de serviciu. “Întâmplarea” a făcut ca şeful DNA să aibă chiar în faţa sa, pe birou, extrase din legislaţia care i-ar fi permis să deţină un apartament de serviciu. Mai mult, apartamentul botezat de Ivan ca fiind de serviciu, a suferit o extindere importantă, pentru care nu ar fi primit autorizare decât în situaţia în care ar urma să fie cumpărat sau este în curs de cumpărare.
   După ce s-a văzut cu locuinţă la Brăila, la o lună, Ivan şi-a tras nişte bani buni din vânzarea apartamentului din Galaţi. Procurorul a găsit un Vasilică, Cornel Vasilică, pe care l-a împroprietărit cu apartamentul din Galaţi, prin contractul de vânzare-cumpărare numărul 1.814, din 19 iulie 1999.

 

   “Săracul” Ivan mai are un apartament în Bucureşti şi dosar penal la şeful său

   Procurorul şef al DNA Galaţi mai este fericitul posesor al unui apartament, în Bucureşti, care apare în declaraţia sa de avere. Despre acesta, magistratul afirmă că a fost forţat să-l cumpere pentru cele patru fete ale sale, trei fiind studente în Capitală. Grijuliu, “săracul” Ivan a trecut în declaraţia de avere împrumuturi de la rude, bani în baza cărora a achiziţionat locuinţa din Bucureşti. Motivul, afirmă procurorul, chiria pentru fetele studente ar fi împovărat mai mult bugetul familiei decât cumpărarea casei.
   Procurorul Gheorghe Ivan, care s-a făcut afirmat, cu ani în urmă, printr-o gafă de proporţii, atunci când a arestat un cetăţean oarecare în locul directorului Petrom, doar pentru că avea acelaşi nume, s-a ales acum cu un dosar penal. Ancheta penală se referă tocmai la modul ilegal prin care procurorul Ivan a obţinut o locuinţă socială la Brăila. Culmea ironiei, dosarul a ajuns la şeful său, Daniel Morar – procuror şef al DNA, care l-a făcut uitat într-un sertar.

   Sorin Ţiţei

Adaugă comentariu

Codul de securitate