Fără a participa la vreun referendum pe tema austerității gălățenii sunt manipulați de indiferență și discursuri politicianiste

    Descoperim de ceva vreme o preocupare febrilă a mass-media românești (inclusiv cea locală) față de posibilul "default" al Greciei. Nu că eventualul Grexit nu ar fi important sau nu ar avea implicații în Uniunea Europeană în ansamblul său, dar e ciudat și oarecum la nelalocul lui acest nor de fum care ne ascunde adevăratele probleme ale țării, regiunii și orașului în care trăim.

   Cu un prim-ministru dispărut de acum de mai bine de trei săptămâni din cauza problemelor medicale și ale celor cu justiția, o comparație a PIB-ului României cu cel al rău-platnicilor urmași ai lui Aristotel și Pitagora din anul 2014 ne situează într-o postură clară de inferioritate "pe persoană fizică": doar 7.600 euro/loc., față de 16.300 euro/loc. (în termeni nominali).

   Mai mult decât atât, după cum am mai arătat, Regiunea de Dezvoltare Sud-Est este printre cele mai sărace din Europa, doar Nord-Estul României și alte zone din Bulgaria prezentându-se mai rău din acest punct de vedere în întreaga UE. Dezindustrializat, depopulat, ocolit de investiții, fără o infrastructură decentă, fără o societate civilă reactivă și cu o rată a șomajului absolut îngrijorătoare, Galațiul oferă imaginea dureroasă a unui oraș în continuă decădere socio-economică de a cărui soartă nu s-a preocupat cu adevărat niciun factor de decizie politic din ultimii 25 de ani.

   De altfel, așa cum putem observa în ultimele zile, la nivel național de astă dată, preocupările politicienilor sunt tot... politicianiste. Victor Ponta, premierul de negăsit, nu de neînlocuit, scrie pe Facebook despre mărețele realizări ale guvernului în materie de viitoare reducere a TVA, fără ca studiile de impact ale FMI să aprecieze modul în care va fi acoperit posibilul gol bugetar ce s-ar putea crea începând cu 2016. De altfel, nici nu mai contează, după datul ochilor peste cap privind MTO, la faimoasa întâlnire cu Traian Băsescu.

   Mai documentată, economista Andreea Paul (de la PNL) trimite presei un comunicat în care analizează, pe bună dreptate, nivelul în scădere al TVA colectat la PIB din ultimii patru ani. Încă nu discutăm despre efectele deja pozitive și palpabile în încasările bugetare ale reducerii TVA la alimente, în acest an, ce ar putea reinversa trendul prezentat de d-na deputat. Apreciem preocupările domniei sale privitoare la o mai atentă selecție a operatorilor economici ce urmează a fi verificați pe baza analizei de risc, inclusiv printr-o mai riguroasă monitorizare electronică a achizițiilor din UE. Îi reamintim însă doamnei lector univ. dr. (ex-PDL) că eliberarea organelor fiscale din ghearele politicului nu este un subiect la care ar trebui să mai facă referire. Vânzoleala creată pe vremea guvernării Boc (+PSD), din 2009, cu aberanta creare a unor funcții manageriale de conducere în cadrul aparatului fiscal centralizat (managerii fiind doar pe hârtie, fără pârghii reale) a făcut ca la Galați să se schimbe, între ei, aceiași doi șefi de trei ori în doi ani.

Probabil că, pe atunci, dacă ar fi avut ocazia unui referendum pe tema măsurilor de austeritate și românii (inclusiv gălățenii) ar fi votat "nu", cu efectele de rigoare.

    George Marinescu