Prețul cuprului - în scădere pentru anul în curs

   Preţul cuprului, unul dintre cele mai importante metale industriale, este strâns legat de evoluţia economiei mondiale, dată fiind utilizarea sa  într-o serie de industrii precum electrotehnică, electronică,  materiale de construcţii, auto, în transporturi etc. Cotaţiile cuprului pe pieţele internaţionale sunt puternic influențate- cel mai adesea- de rezultatele economice înregistrate de China, SUA şi Germania, în ordine, primii trei consumatori de cupru la nivel mondial. "Astfel, preţul cuprului devine un <<barometru>> al evoluţiilor economice semnificative la nivel global. De exemplu, săptămâna trecută, cotaţia sa a crescut după ce China a anunţat că ritmul de creştere a exporturilor sale în luna august a depăşit aşteptările, ceea ce a constituit un semnal bun pentru relansarea creşterii economice a celui mai mare consumator de cupru la nivel mondial. Ulterior însă, după ce Germania a dezamăgit în ceea ce priveşte producţia industrială, cotaţiile cuprului au atins minimul săptămânii trecute", a arătat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities - sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

   Din 2002 şi până în 2007 inclusiv, cuprul a înregistrat o apreciere puternică, preţul său cumulând o creştere în jur de 470%, din ianuarie 2002 până în decembrie 2007. În 2008, anul de criză profundă, cotaţia cuprului s-a prăbuşit cu aproape 60%; ulterior, în 2009 şi 2010 a înregistrat corecţii, a recuperat scăderea și a reluat creșterea. După ce la începutul anului 2011 prețul cuprului a atins cotații record, o nouă etapă a crizei a făcut ca metalul să încheie anul respectiv în scădere.  În 2012, cotația cuprului a marcat o uşoară creştere (aproape 5%).

   "În ceea ce priveşte 2013, acesta nu a fost până în prezent satisfăcător- la nivel global- din punct de vedere economic şi, în consecinţă, nu a fost un an bun nici pentru cupru. Preţul cuprului a scăzut cu aproape 12%, la 15 septembrie, comparativ cu cotaţia sa de la începutul acestui an; în luna iunie, cuprul a atins minimul pe 2013, pe fondul unor rezultate economice nesatisfăcătoare înregistrate de China şi al anunţului Fed privind posibila reducere a stimulentelor monetare în SUA, care a determinat investitorii să îşi reducă expunerile pe mărfuri", a mai precizat Silviu Pojar.

   Preţul cuprului, depinde -ca la orice marfă- de raportul cerere-ofertă. Pe termen mediu şi lung, cererea de cupru se anunţă a fi destul de consistentă: din China vin din ce în ce mai multe semnale economice pozitive, SUA (al doilea mare consumator de cupru la nivel mondial) evoluează satisfăcător, iar economia UE este aşteptată să consemneze o relansare vizibilă în 2014. Însă şi în ceea ce priveşte oferta de cupru sunt semnale că vom putea asista la anumite creşteri, inclusiv ca urmare a extinderii unor exploatări în Mongolia, unde se află unul dintre cele mai mari zăcăminte de cupru neexploatate semnificativ până de curând. "Ieri, Fed nu a decis (în mod surprinzător pentru pieţe) reducerea stimulentelor monetare, fapt care a condus la deprecierea accentuată a USD şi a stimulat aprecierea mărfurilor. Astfel, asistăm la o anumită corecţie a cotaţiei cuprului, pe termen scurt cel puţin. Preţul cuprului va rămâne însă volatil până la sfârşitul anului, în contextul în care, pe de o parte, economia Germaniei încă nu a intrat pe un trend clar de creştere consistentă, iar pe de altă parte ne aşteptăm în continuare la posibilitatea ca Fed să anunţe în acest an modificări ale politicii sale", a precizat Silviu Pojar.