Sistemul anti-chiul se amână în școlile din Galați

   Pe fondul creşterii numărului de absenţe în şcoli, conducerea Inspectoratului Şcolar întârzie să implementeze, în unităţile de învăţământ din Galaţi, sistemul de acces anti-chiul. Dacă, iniţial, a promis că din septembrie toate şcolile vor avea scannere, acum, inspectorul Doruleţ Resmeriţă anunţă un nou termen: semestrul II. Între timp, elevii chiulesc pe capete de la ore.

   În iulie curent, inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă declara, în presă, că din luna septembrie 2011, la 20 de licee din judeţ va fi introdus un sistem eficient de monitorizare a absenţelor, recomandat de Ministerul Educaţiei. Măsura se impunea, dată fiind proasta promovabilitate la examenele de BAC de anul acesta. Sistemul anti-chiul presupunea că fiecare elev va scana, la intrarea şi ieşirea din şcoală, un card, iar părinţii vor fi înştiinţaţi prin SMS despre absenţele odraslelor.

    Anul şcolar a început, dar niciun elev din Galaţi n-a primit mult-aşteptatul card. Atunci, inspectorul Resmeriţă a anunţat un nou termen de realizare a proiectului, 1 octombrie, şi, totodată, scăderea numărului de şcoli ce urmau să fie prinse în sistemul de monitorizare electronică. Iată, mai exact, ce afirma atunci Resmeriţă: " Toate liceele vor avea astfel de sisteme, dar începem cu cinci". Elevii mai au puțin și intră deja în vacanţa, însă planurile de contracarare a absenteismului nu s-au materializat încă.

   Inspectorul şcolar general revine și spune că o soluţie va fi găsită în semestrul II. „Mi-aş dori ca aceste cartele să fie nu doar simple legitimaţii de acces în şcoală, ci să reprezinte şi carduri de fidelizare pentru discounturi în centre de comerţ”, a declarat astăzi Doruleţ Resmeriţă. Motivul pentru care s-a tărăgănat atâta timp procesul este, potrivit inspectorului, faptul că se încearcă implementarea proiectului la nivel naţional.        În timp ce autorităţile se încurcă în declaraţii, în prima lună de şcoală rata absenteismului a devenit alarmantă. Spre exemplu, de la începutul anului, la şcoala „Elena Cuza din Galaţi”, în medie, un elev a înregistrat 22 absenţe. Directoarea unităţii de învăţământ spune că sistemul antichiul ar fi binevenit, dar că nu are bani pentru el. „Ni s-a spus că fiecare şcoală să găsească bani în bugetul propriu, dar noi n-avem fondul clasei sau fondul şcolii. Totuşi, ar fi extraordinar sistemul cu card, mai ales că de multe ori părinţii refuză să recunoască faptul că ei sunt vinovaţii pentru absenţele copiilor, pentru că-i opresc acasă”, a mai spus Luminiţa Tcaciuc, directoarea de la „Elena Cuza”.

   Potrivit datelor Inspectoratului Școlar Galați, liceele cu numărul cel mai mare de absenţe sunt „Elena Cuza”, Şcoala numărul 3, din Iveşti, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”, şcolile din Fârţăneşti şi din Frumuşiţa.

   Domnica Negru

Adaugă comentariu

Codul de securitate