167 de artişti vor fi concediaţi abuziv de la Teatrul Muzical „Nae Leonard”

      În urma unei decizii aberante, pronunţată zilele trecute de Tribunalul Galaţi, majoritatea angajaţilor Teatrului Muzical s-au trezit aruncaţi în stradă. Povestea a început pe 15 octombrie 2010, atunci când artiştii au aflat că îşi vor pierde locurile de muncă, pentru că autorităţile locale şi conducerea Teatrului Muzical „Nae Leonard” nu s-au pus de acord asupra modalităţii în care aceştia vor fi transferaţi, de la teatru, la fundaţia „Andreiana Juventus”.

„Potrivit statului de funcţii, doar 37 de angajaţi vor rămâne la Teatrul Muzical. Restul de 167  au primit preavize de concediere până pe 20 octombrie 2010. Dintre aceştia, 116 vor merge la fundaţia Andreiana Juventus, iar 51 vor pleca în şomaj. Eu nu am ce face”, a declarat Florin Melinte, directorul Teatrului Muzical.

  

   Obligaţi să semneze sub ameninţarea concedierii

   Lucrurile nu au stat deloc aşa, pentru că artiştii au fost forţaţi, sub ameninţarea cu concedierea, să semneze contracte neştampilate, cu greşeli de redactare, având termen nedeterminat de încadrare la Adreiana Juventus, deşi, iniţial, știau că forma de angajare va fi pe perioadă determinată. Puşi în faţa unui asemenea abuz, angajaţii Teatrului Muzical au atacat în justiţie hotărârea de Consiliu Local prin care se aprobase noua organigramă de la Teatrul Muzical, iar Tribunalul a decis suspendarea actului emis de forul deliberativ local. Decizia instanţei a fost valabilă până la sfârşitul procesului pe fond, dar, zilele trecute, în mod surprinzător, Tribunalul Galaţi le-a respins angajaţilor acţiunea, iar aceştia au ajuns practic şomeri, pentru că hotărârea instanţei este executorie. “Este o hotărâre profund nelegală şi vom uza de toate căile legale pentru a o desfiinţa”, ne-a declarat liderul Sindicatului din Teatrul Muzical, Adrian Dumitraşcu.

  

   Păcăliţi de judecători

   Mai grav este că artiştii au fost induşi în eroare de instanţa de judecată, care le-a comunicat că se va pronunţa doar asupra excepţiilor ridicate de conducerea Teatrului Muzical, însă, până la urmă, a dat o decizie şi pe fondul cauzei. Apărătorul angajaţilor Teatrului Muzical nu a mai apucat, astfel, să îşi expună argumentele pentru care fusese promovată acţiunea de la bun început, o gafă de proporţii ce îi lasă pe artişti fără locuri de muncă.

   În disperare de cauză, cinci angajaţi ai instituţiei de cultură au mers în audienţă la primarul Dumitru Nicolae, pentru a-l convinge să nu îi concedieze. Conform unor surse din cadrul Primăriei, Dumitru Nicolae le-a promis artiştilor că nu îşi vor pierde locurile de muncă, atât timp cât el va fi primar. Cum Nicolae este sensibil, de ani buni, la farmecele directorului-turnător la Securitate Florin Melinte, artiștii Muzicalului pot fi concediați în orice moment.

   Silvia Cernov

Adaugă comentariu

Codul de securitate