Primăria a avizat construcția unui bloc chiar între clădirile de patrimoniu de pe Domnească

   Primarul Dumitru Nicolae a dat liber la construcţia de blocuri printre monumentele istorice ale Ansamblului arhitectural Domnească. Mărturie stă autorizaţia cu numărul 309, din 12 ianuarie 2009, emisă de Primăria Galaţi, prin care firma CBS Group Srl urmează să ridice, taman în buricul târgului, un imobil pe cinci etaje. Problema este că, terenul respectiv este înconjurat de monumente istorice de referinţă, unul de grupă A (Palatul Administrativ) şi câteva de grupă B, la fel de importante.

 

   Fără aviz de la "Cultură"

   Mai grav este că s-a trecut şi peste o etapă însemnată, respectiv avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură. Acest fapt a fost depistat în momentul în care, în urma săpăturilor, s-a descoperit o hrubă. Din câte se pare, hruba era exact în beciul în care a funcţionat la mijlocul anilor 90 barul ”La lilieci”. "Noi ne-am deplasat la faţa locului şi am constatat că proiectul respectiv nu figurează în evidenţele Direcţiei de Cultură, privind eliberarea avizului de specialitate. Lucrarea are autorizaţie de construcţie şi aviz de la Ministerul Culturii, însă avizele pentru executarea lucrărilor în zonele de protecţie ale monumentelor de grupa B se dau doar de către Direcţiile Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, în niciun caz de Minister. Vom face verificări", spune Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură.

 

   Primarul face pe niz-naiu

   Desigur, autorizaţia de construcţie este dată de Primăria Municipiului Galaţi, însă primarul Dumitru Nicolae face pe neştiitorul şi se spală pe mâini: „Nu ştiu nimic. Acum aflu despre această clădire. Voi verifica pesonal. Sunt multe interese în oraşul Galaţi, din cauza asta mă lovesc la tot pasul de piedici. Să nu credeţi că Boldea este singurul care se ocupă de aşa ceva." Reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură au trimis deja o adresă Direcţiei de Urbanism din cadrul Primăriei, pentru a cere lămuriri despre imobilul care se construieşte pe Domnească 66. Deocamdată, nu s-a primit niciun răspuns şi, evident, nimeni nu are motiv să se grăbească.

   Sergiu Damian

Adaugă comentariu

Codul de securitate