Megaevazioniştii rromi din Iveşti vor în libertate pe cauţiune

   Protagoniştii uneia dintre cele mai mari evaziuni fiscale şi spălări de bani din ultimii 20 de ani, de la Galaţi, s-au plictisit la puşcărie, după mai puţin de o lună de zile de când au fost arestaţi. Reamintim că procurorii DIICOT Galaţi au dispus, iniţial, reţinerea, pentru 24 de ore, a şapte persoane, în cadrul unei acţiuni vizând  destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în ţepuirea statului prin neplata taxelor şi impozitelor. Capii grupării sunt Stănescu Istrate, Stănescu Duca şi Stănescu Victor, toţi rromi originari din localităţile Iveşti, Lieşti şi Griviţa, judeţul Galaţi.  Aceştia au convins alţi 14 gălăţeni să li se alăture în “afacere”, prin înfiinţarea de societăţi comerciale pe numele unor persoane interpuse şi derularea de operaţiuni comerciale fără ca acestea să fie evidenţiate în actele contabile. Când au tras linie, nici procurorilor DIICOT nu le-a venit să creadă. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la aproximativ 5.000.000 de lei, iar cercetările încă nu s-au încheiat.

 

   Contrabandiştii sunt liberi, urmează evazioniştii

   Oamenii legii au efectuat 15 percheziţii domiciliare în localităţile Iveşti, Lieşti şi Griviţa, din judeţul Galaţi, precum şi în municipiul Galaţi, pentru a ridica documentele care probează megaevaziunea comisă de rromi.
   În încercarea de a recupera măcar o parte din paguba produsă statului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile şi autoturisme de lux aparţinând rromilor. Procurorii DIICO au cerut judecătorilor arestarea preventivă a lui Istrate Stănescu, Duca Stănescu, Victor Stănescu, Mihalache Stănescu, Săndel Toader, Marin Toader şi Claudiu Dimovici, pentru 29 de zile, iar aceştia au ajuns la puşcărie după ce, atât Tribunalul, cât şi Curtea de Apel Galaţi au decis că lăsarea lor în libertate ar prezenta un pericol pentru ordinea publică. Rromii au apelat însă la alte mijloace legale pentru a scăpa de puşcărie, primul pe listă fiind Duca Stănescu, care a cerut Tribunalului Galaţi eliberarea provizorie pe cauţiune. Primul termen al procesului a fost deja stabilit pe întâi februarie 2012, rromii bazându-se pe indulgenţa magistraţilor, care au făcut scăpaţi acum câteva zile mai mulţi contrabandişti de ţigări.
   Silvia Cernov

Adaugă comentariu

Codul de securitate