Şmecherii din justiţie şi administraţie și-au procurat apartamente la preţ de bordei

   În timp ce tinerii gălăţeni nu-şi permit nici măcar să viseze la propria casă, iar zeci de familii şi-au pierdut locuinţele din cauza datoriilor către bănci, greii din justiţie şi administraţie îşi trag case la preţ de nimic. Nu mai puţin de 37 de persoane, printre care se numără cinci judecători şi mai mulţi funcţionari publici, sfidează legea bunului simţ, a moralităţii, şi îşi procură, ajutaţi de instanţe, case la preţ de bordei.

 

   Doar 340 de milioane – preţul unui apartament cu o cameră
   Consiliul Judeţului este obligat de Judecătoria Galaţi, printr-o hotărâre definitivă, irevocabilă şi executorie, să vândă 37 de apartamente situate în blocurile L, Delta, B4, A16, V3 şi V5, aflate în centrul municipiului, la preţuri de mizerie. Viitorii proprietari ai locuinţelor sunt o serie de actuali chiriaşi ai acestora, printre care se numără cunoscuţii judecători Eugen Mortu, Florin Meleacă, Benone Fuică, Simona Bacşin, Alina Liliana Savin, soţia avocatului Constantin Savin, avocatul care a reprezentat cele 37 de persoane în instanţă, dar şi Constantin Cristea, directorul Direcţiei Patrimoniu.
   În şedinţa ordinară de lunea viitoare a consilierilor judeţeni, aleşii vor vota un proiect de hotărâre, care prevede ca, până la data de 30 aprilie, şmecherii din justiţie şi administraţie să intre în posesia celor 37 de apartamente cu una, două sau trei camere, în funcţie de cerere. Preţurile la care greii vor achiziţiona locuinţele sunt demne de o peliculă tragi-comica. Şi asta, în condiţiile în care un apartament cu o cameră poate fi cumpărat cu sume cuprinse între 34.000 şi 36.000 de lei, unul cu două camere va fi de maxim 57.000 de lei, în timp ce unul cu trei camere se va situa între 59.000 de lei şi 77.000 de lei.

 

   Judecătorul Mortu îşi trage casă de 600 milioane lei vechi
   Surse din rândul consilierilor judeţeni ne-au spus că judecătorul Eugen Mortu (Tribunal Galați) va intra în posesia unui apartament cu trei camere, de 78,22 de metri pătraţi, cu doar 64.163, 87 de lei (640 de milioane de lei vechi), în timp ce judecătorul Florin Meleacă (Tribunal) va avea un apartament de două camere, de 61,24 metri pătraţi, la  50.243,38 de lei. Magistratul Benone Fuică (Curtea de Apel) va beneficia de un apartament cu trei camere, de 84,88 metri pătraţi, la preţul de 74.982,99 lei, iar judecătoarea Simona Bacşin ( Curtea de Apel) va avea tot unul cu trei camere, de 73,11 metri pătraţi, la doar 59.972,13 lei. Judecătoarea Alina Liliana Savin (Curtea de Apel), soţia avocatului  Constantin Savin, va fi fericita posesoare a unui apartament cu două camere, de 55,17 metri pătraţi, cu doar 45.253,22 de lei.
   De un apartament în buricul târgului se va bucura şi Constantin Cristea, directorul Direcţiei Patrimoniu, care va beneficia de trei camere, la preţul de 70.955,95 de lei.
Disputa privind apartamentele de serviciu ale CJ Galaţi a început încă din 2007, atunci când chiriaşii au depus cereri, unul câte unul, de cumpărare a locuinţelor. Deoarece răspunsul instituţiei a fost negativ - argumentul fiind acela că, potrivit Legii nr. 114/1996, apartamentele de serviciu nu se pot vinde - chiriaşii s-au adresat instanţei. Prin Sentinţa civilă nr. 9676 a Judecătoriei Galaţi, pronunţată în şedinţa publică din data de 16 decembrie 2008, instanţa, invocând Legea nr. 85/1992, a obligat CJ Galaţi „să încheie cu reclamanţii şi cu intervenienţii contracte de vânzare - cumpărare, pentru locuinţele deţinute de reclamanţi şi intervenienţi, cu contracte de închiriere, în blocurile L, Delta B4, A 16, V 2, V3 şi V5, situate în municipiul Galaţi, prin modalitatea vânzării directe şi la preţul ce rezultă din valoarea lucrărilor executate de unitatea proprietară”. Sentinţa menţionată a fost atacată cu apel, cerere care s-a judecat la Tribunalul Buzău. La 14 aprilie 2010, instanţa a pronunţat Decizia civilă nr. 108, prin care hotărârea judecătorească iniţială a fost menţinută. Dosarul a ajuns ulterior la Curtea de Apel Ploieşti, care la 14 septembrie 2010 a hotărât (decizia nr. 634/2010), irevocabil, că apartamentele trebuie vândute, obligatoriu, la preţul de deviz.
   Corina Dobre

Adaugă comentariu

Codul de securitate