Pentru că aleşii locali nu ştiu ce votează - gaură în buget de  347.170 lei

   Prăduirea banului public a devenit o obişnuinţă pentru Primăria Galaţi. La asta contribuie din plin şi superficialitatea aleşilor locali care, de cele mai multe ori, habar n-au ce votează. Ultima „realizare” demnă de consemnat a primarului Dumitru Nicolae, dar şi a consilierilor locali, produce o gaură la bugetul local de 347.170 lei. Totul a pornit de la un proces câştigat în instanţă de gălăţeniii Vasile şi Costel Cucu, prin care Consiliul Local Galaţi este obligat să le vândă un teren aferent imobilului lor, pentru care plătesc chirie şi pe care îl folosesc cu destinaţia de curte şi grădină.

 

   Amânări şi tergiversări

   Întrucât municipalitatea a refuzat să le vândă terenul, Vasile şi Costel Cucu şi-au căutat dreptatea în instanţă. Procesul a început în luna iunie 2007, la Tribunalul din Galaţi, şi a reprezentat un lung şir de amânări, pentru că juriştii Primăriei fie uitau să vină la proces, fie au găsit tot felul de tertipuri pentru a tergiversa cauza.

În cele din urmă, prin Decizia nr.1884 a Tribunalului Galaţi, din data de 6 decembrie 2010, instanţa decide să aplice pârâtului, adică Instituţiei Primarului Galaţi, „o amendă judiciară în favoarea statului, în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie, pentru fiecare zi de întârziere până la executarea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu, din 6 decembrie 2007”, respectiv de a încheia cu reclamanţii un contract de vânzare cumpărare pentru terenul în suprafaţă de 548 metri pătraţi, situat pe strada Brăilei, numărul 204. Juriştii Primăriei au făcut recurs, însă fără câştig de cauză.

 

   Risipă de bani publici

   Astfel, pe 2 septembrie 2011, Curtea de Apel Galaţi a dispus definitiv şi irevocabil ca municipalitatea să vândă acel teren. Totodată, a obligat Primăria la plata sumei de 500 de lei pentru fiecare zi de întârziere, cu executarea obligaţiei începând de la data de 3 martie 2010. Plus restituirea, către Vasile şi Costel Cucu, a unei taxe de timbru în cuantum de 1.879 lei.

   Pentru a pune capăt acestui mod prostesc de a risipi banul public, Consiliul Local Galaţi ar fi trebuit să aprobe de urgenţă vânzarea terenului, pentru care cei doi gălăţeni plătesc chirie şi pe care îl folosesc cu destinaţia de curte şi grădină. Preţul de vânzare propus pentru terenul respectiv este de 101,27 euro/mp şi a fost stabilit în baza unui raport de evaluare efectuat de Serviciul public GeoTopoCad, subordonat Primăriei.

   Proiectul a ajuns şi pe masa aleşilor în luna septembrie, însă nu a trecut la vot. O parte dintre consilieri habar nu au avut ce votează, iar unii dintre ei au pus la îndoială legalitatea şi cuantumurile preţurilor estimate de Serviciul respectiv.

 

   Autorităţile pasează vina

   La aproximativ două luni după ce proiectul a fost respins, ajunge din nou pe masa aleşilor locali. Raportul de evaluare este întocmit tot de GeoTopoCad, însă preţul de vânzare propus pentru terenul în cauză creşte de la 101,27 euro la 125 euro/mp, cu TVA.

   Proiectul a trecut, însă penalităţile vor fi achitate din banii contribuabilului gălăţean. Cum era de aşteptat, nimeni nu se face vinovat pentru risipirea banului public. „Consiliul Local trebuia să voteze, nu sunt eu de vină. Era sentinţa judecătorească, iar consilierii trebuia să o respecte. Nu ştiu ce vom face cu banii, va trebui să găsim o soluţie”, a spus primarul Dumitru Nicolae.

   Sergiu Damian

Adaugă comentariu

Codul de securitate