Fostul arhitect-şef al Primăriei Galaţi - condamnat pentru corupţie

    Judecătorii Tribunalului Galaţi au hotărât ca Ion Banaş să stea patru ani şi şase luni în puşcărie. Asta, după ce a promis unui gălăţean că îşi va folosi influenţa pentru a interveni la primarul Dumitru Nicolae, pentru a obţine un aviz necesar construcţiei unui balcon, ce fusese ridicat ilegal. Fostul arhitect-şef al Primăriei Galaţi a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă ,după ce gălăţeanul, căruia îi promisese în 2008 că îi va rezolva problema pentru “modica” sumă de 1.500 de euro, l-a denunţat la DNA.Procurorii anticorupţie au organizat un flagrant, în urma căruia Ion Banaş a fost prins când primea 5.800 de lei din banii promişi.

 

   A luat legătura cu denunţătorul

Fostul funcţionar public şi-a irosit şansa de a primi o pedeapsă cu suspendare, după ce a încălcat condiţiile impuse de instanţă. Ion Banaş a luat legătura cu cel care îl denunţase la DNA, pentru a-l convinge să renunţe la acuzaţii, dar a sfârşit în arestul Poliţiei. După ce tentativa lui de muşamalizare a cazului a ieşit la iveală, judecătorii au hotărât arestarea lui preventivă. Alături de fostul arhitect-şef a fost condamnată şi Luminiţa Micuţă, care a primit un an de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului, după ce a încercat să intervină la denunţător pentru închiderea cazului.

 

   Obligat să dea mita înapoi

După ce povestea mitei date pentru obţinerea unui aviz de la Primărie a devenit publică, împotriva lui Ion Banaş au depus sesizări mai mulţi gălăţeni, care îi dăduseră bani în acelaşi scop.Tribunalul Galaţi a decis vineri, 21 octombrie, ca fostul arhitect-şef să le restituie oamenilor banii, suma totală depăşind 5.000 de euro, la care se adaugă şi cheltuielile judiciare făcute de stat cu acest proces, ce totalizează 5.500 de lei. Hotărârea nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel. Judecătorii au pus sub sechestru o casă care îi aparţine lui Ion Banaş, situată în judeţul Vrancea, ce ar urma să fie vândută pentru a acoperi cheltuielile amintite, dacă fostul arhitect-şef nu va face rost de bani până la sfârşitul procesului.

   Silvia Cernov

Adaugă comentariu

Codul de securitate