Patronul Băncii Populare Stabilitatea nu vrea la pușcărie

    Tănase Bălan, condamnat la nouă ani şi şase luni de închisoare pentru falimentarea Băncii Populare Stabilitatea, din Galaţi, a obţinut rejudecarea cazului său. Acesta a fost prins şi încarcerat, în urmă cu trei luni, pentru a-şi executa pedeapsa, după ce a fost dispărut timp de un deceniu. Curtea de Apel Galaţi a decis, pe 30 iulie 2011, într-un mod cu totul bizar, ca dosarul fostului preşedinte de bancă să revină la Judecătorie, pentru a fi rejudecat, trecând peste faptul că individul s-a lăfăit, mai bine de 10 ani, pe banii deponenţilor.

 

   Împrumuturi cu dobândă nulă

   Tănase Bălan a fugit imediat după ce fusese condamnat, în 2001, lăsând mai bine de 350 de deponenţi fără bani. Prejudiciul total cauzat Băncii Populare Stabilitatea s-a ridicat la peste 18 milioane de lei noi.Pe lista acuzaţiilor aduse lui Tănase Bălan se numără: abuzul în serviciu contra intereselor pesoanelor, omisiunea cu ştiinţă a unor înregistrări în contabilitate şi falsul în înscrisuri sub semnătură privată. Acesta a fost arestat preventiv, după ce s-a descoperit că, în calitate de preşedinte al Băncii Stabilitatea și contrar hotărârii Consiliului de Administraţie, a aprobat 55 de contracte în regim de subdobândă şi dobândă nulă, cauzând, într-o primă fază, un prejudiciu în valoare de peste 688.000 de lei. La aceasta se adaugă şi faptul că ”a uitat” să înregistreze în contabilitate aproape 300.000 de lei.

 

   Vrea să scape de puşcărie

   Seria ilegalităţilor comise de Tănase Bălan a continuat cu vânzarea Casei de Cultură a Tineretului şi a Hotelului Tineretului, pentru a acoperi prejudiciul de peste 15 milioane de lei cauzat Băncii Populare Stabilitatea, din banii celor aproape 7.000 de deponenţi. În ciuda dovezilor clare de fraudă şi fals, judecătorii Tribunalului Galaţi au decis, în 2001, că Tănase Bălan poate fi judecat în libertate. Acesta a profitat de clemenţa justiţiei pentru a fugi în străinătate. Identificat şi prins abia în 2011, condamnatul Tănase Bălan a apelat încă o dată la mila judecătorilor şi a reuşit să îi convingă că ar exista dovezi care să justifice rejudecarea procesului său.Dosarul a avut un prim termen, pe 12 octombrie 2011, la Judecătoria Galaţi, iar instanţa a stabilit ca procesul să se judece pe 16 noiembrie, dată la care vor fi administrate noile probe despre care Tănase Bălan susţine că i-ar dovedi nevinovăţia.

   Silvia Cernov

Adaugă comentariu

Codul de securitate