1500 de pensionari gălăţeni au pensiile ciopârţite

   Povara datoriilor apasă din ce în ce mai greu pe umerii bătrânilor, care abia îşi mai duc traiul de pe o zi pe alta. De parcă banii nu erau suficient de puţini, 1.542 de pensionari s-au trezit cu sechestru pe pensie, după ce nu au mai reuşit să-şi plătească ratele lunare pentru împrumuturile pe care le-au făcut.

   Vasile Crintea, 76 de ani, locuieşte singur într-o garsonieră din Galaţi. A muncit 35 de ani în combinatul siderurgic şi, la bătrâneţe, are o pensie de 600 de lei. Pentru că nu şi-a putut achita taxele şi impozitele, s-a trezit cu poprire."Mi se reţine o treime din pensie. Rămân cu foarte puţini bani. În jur de 200 de lei plătesc pe medicamentele fără de care nu aş supravieţui, iar cu mărunţişul care îmi mai rămâne imi iau câte ceva de mâncare. Nu mai rămâne nimic pentru plata întreţinerii, a utilităţilor. Este jale. Am ajuns muritor de foame", s-a plâns bărbatul.

   În situaţia lui Vasile Crintea sunt mulţi alţi bătrani. Confom informaţiilor furnizate de Casa Judeţeană de Pensii, în prezent, instituţia are în evidenţă un număr total de 1.542 popriri. Popririle sunt în baza titlurilor executorii emise de Casa de ajutor reciproc a pensionarilor (255), de ANAF (95), de primării (226), de executori judecătoreşti (301), de bănci (174),de asociaţii de proprietari, societăţi comerciale etc (491). Pensionarilor datornici nu li se poate reţine mai mult de o treime din pensie, iar în cazuri rare, se poate recurge şi la oprirea a 50% din pensie. În prezent, sumele reţinute de Casa de Pensii se încadrează între 10 lei și 800 de lei.

   Sergiu Damian