Cămătarii sunt puşi la adăpost de noul Cod Civil

      În România, cămătăria este protejată prin lege. Noul Cod Civil, care a intrat în vigoare pe 1 octombrie, reintroduce vânzarea cu pact de răscumpărare, după ce aceasta a fost anulată odată cu apariţia legii împotriva cametei. Reglementarea este considerată “un instrument pentru cămătari”, iar oamenii riscă să rămână fără bunuri, „ajutaţi” chiar de lege. “Ce înseamnă asta? Un instrument pentru cămătari. Acest tip de contract a fost reintrodus acum, nu cu gândul la camătă, însă. Există în ţările europene acest instrument. Dar eu am convingerea că, pentru cămătari, reprezintă o variantă”, a afirmat deputatul Bogdan Ciucă.

   Noua reglementare a stârnit nemulţumiri şi în rândul avocaților gălăţeni, care sunt de părere că reintroducerea vânzării cu pact de răscumpărare încurajează ilegalităţile. „Pe cei care se gândesc să nu respecte legea, îi ajută. Din păcate, mintea românului este pusă pe învârteli necurate. Până se va crea o practică corectă, va fi foarte greu”, ne-a spus avocatul Romică Artene. Avocatul le recomandă gălăţenilor ca, înainte de a efectua o astfel de tranzacţie, să consulte un specialist. „Din păcate, a ieşit ce a ieşit. Eu, care sunt un vechi practician în domeniul Dreptului, tind să cred căci chiar s-a urmărit să se creeze această portiţă şi s-a reuşit. Reglementările noastre nu sunt ferme şi asta se vede încă o dată”, susţine avocatul.

Noile reglementari civile modifică vechiul Cod Civil, adoptat în urmă cu 147 de ani, în 1864, pe timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Noul Cod Civil aduce modificări esenţiale în privinţa unor domenii precum respectul vieţii private, divorţul, transmisiunea moştenirii şi testamentul. Noul Cod introduce şi două noi instituţii legale: logodna şi convenţia matrimonială.

   Corina Dobre