Primarul Stan a devenit stapânul robinetelor din mizeria și hoția instaurate în Eternitatea

   Marius Stan și-a luat partea leului din cimitirul Eternitatea: hotărăște care dintre puținele cișmele, destinate furnizării apei pentru stropitul florilor de pe morminte, are drept de funcționare. Mizeria și hoția din cimitirul monument istoric sunt, de ani buni, în stăpânirea senatorului PC Eugen Durbacă, prin SC Gospodărire Urbană SRL, firmă condusă de Eduard Grosu, pajul senatorului.

   De mai mult timp, cișmeaua instalată lângă monumentele Eroilor Sovietici, aflată în nordul cimitirului, a fost închisă prin aplicarea unui dop pe robinet. Oamenii în vârstă, care doresc să îngrijească mormitele celor apropiați, se deplasează mai greu până la canalele grupate în aleea principală, acolo unde se formează cozi interminabile. Abordată în acest sens, administratoarea cimitirului afirmă că inițiativa închiderii cișmelei aparține primarului Marius Stan, la cererea unei persoane care are mormântul în apropiere și se teme de infiltrații. ”Are pile le primar și i-a cerut închiderea canalului. Faceți o hârtie la Primărie și, dacă ei spun, noi dăm drumul la apă”, a afirmat angajata cimitirului. Cum mormântul reclamantului este blidat cu betoane, precum o cazemată, iar scurgerea cișmelei este și ea bine betonată, măsura luată de primar în favoarea cunoștinței sale nu are decât rolul să-i șicaneze pe gălățenii care își plătesc taxele la cimitir.   

 

   Oamenii lui Durbacă fac legea și întrețin mizeria în cimitirul Eternitatea

   Cimitirul Eternitatea, loc de reculegere ce ar trebui să fie un monument istoric al Galațiului, a devenit un stat în stat, întreținut din bani publici, în care gunoiul și hoția sunt la putere. La tot pasul, sunt grămezi de gunoaie care rămân pe poziție și săptămâni întregi până angajații catadicsesc să le strângă. Dacă nu au gunoiul în fișa postului, găsești aici angajați care fură florile de pe morminte sau elemente metalice din lucrările pe care oamenii le fac pentru înfrumusețarea locului de veci. Conducerea cimitirului îi cunoaște și îi ocrotește, pentru că toți fac parte din marea familie politică a lui Eugen Durbacă, membri de bază ai PC. Pe cât sunt de dezinteresați de starea cimitirului, pe atât sunt de vioi la chemarea tătucului Durbacă. În campaniile electorale sau la diferite evenimente, îi vezi pe străzi, în frunte cu directorul Eduard Grosu, activând agresiv pentru fostul primar. Mai mult, sunt angajați de încredere care se ocupă de avertizarea în stil mafiot a celor care semnalează anomaliile de aici. De mai multe ori, chiar eu am fost avertizat în acest mod, prin ruperea florilor și spargerea suportului de candele de la mormântul soției.

   În rest, mulți câini comunitari, coșuri de gunoi desfundate, copaci tăiați fără discernământ, cerșetori care cotizează la angajați, paznici fără niciun rol și multă, multă indolență.

   Consiliul local nu a reușit, de ani buni, să impună montarea unor stâlpi cu camere de luat vederi, instalații care ar fi ajutat la eradicarea hoției din cel mai vechi cimitir al Galațiului. Poliția locală este neputincioasă, în zonă, iar cea națională nu este interesată să deranjeze interesele politice de aici.

   Sorin Țiței