Protecția mediului – opțională pentru firmele gălățene

   Zeci de societăţi comerciale din Galaţi au fost sancţionate cu sute de mii de lei de către comisarii de mediu. De la începutul anului şi până acum, Garda de Mediu a efectuat 1.287 de controale şi a aplicat 88 de amenzi în valoare de 1,979.70 de mii de lei.

Cel mai drastic sancţionate au fost companiile ArcelorMittal şi Petrom, supermarket-urile Billa şi Kaufland, dar şi societăţile Elnav, Beyler, Unicom Oil Terminal, Trefo, Galfinband şi TAT SRL. Cele mai multe amenzi vizează poluarea, nerespectarea măsurilor prevăzute în autorizaţiile de mediu sau a obligaţiilor de salubritate.

 

Petrom și-a contaminatat terenurile

   Producătorul de petrol şi gaze naturale a fost amendat cu nu mai puţin de 200.000 de lei, după ce a contaminat două terenuri, de aproximativ două hectare, pe care le ocupase în judeţul Galaţi. „În 2007 şi-au încetat activitatea în cele două puncte. Pe parcurs şi-au luat ce le trebuia de acolo, dar au lăsat locul baltă. Sunt obligaţi, conform avizului de mediu de închidere a punctelor de lucru, să decontamineze terenurile. Ei însă au pus lacătul pe uşă şi au plecat", ne-a declarat comisarul Ion Avram, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Galaţi.

Pentru că nu a realizat măsurile din avizul de închidere, dar şi din autorizaţia de mediu, societatea Elnav a fost amendată cu 200.000 de lei. Aceeaşi sumă au fost nevoite să o plătească şi cele două filiale ale Billa din Galaţi, care au fost sancţionate pentru nerespectarea prevederilor privind calitatea apelor uzate evacuate în reţeaua orăşenească. Firma germană Kaufland şi SC TU Val au fost amendate, fiecare, cu 50.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor privind obligaţiile de salubritate, iar SC TAT SRL a făcut o gaură în bugetul propriu de 60.000 de lei, pentru că îşi desfăşura activitatea fără autorizaţie de mediu.

 

ArcelorMittal, poluatorul principal la Galaţi

   Combinatul siderurgic gălăţean a încasat, în mai puţin de patru luni, două amenzi din partea comisarilor de mediu, în valoare de 150.000 de lei. Compania a fost bună de plata a 50.000 de lei, din cauza unui incendiu izbucnit în apropierea lacului Mălina Sud, pe care l-a ignorat, nesesizând nicio autoritate. La doar câteva luni, ArcelorMittal a încasat o altă sancţiune, în valoare de 100.000 de lei, din partea Gărzii Naţionale de Mediu, pentru numeroase nereguli descoperite la Halda de Zgură, la cele două uzine cocso-chimice închise, dar şi la Balta Mălina şi Iazurile Soldana şi Cătuşa.

 

Administraţia pieţelor, amendată cu 180.000 lei

   Administraţia Pieţelor Agroalimentare a fost amendată cu nu mai puţin de 180.000 de lei, după ce comisarii Gărzii de Mediu au descoperit că trei pieţe gălăţene mari funcţionau fără autorizaţie de mediu. Este vorba despre cele din Ţiglina I, Micro 19 şi Micro 17, amendate fiecare cu câte 60.000 de lei. „Cele trei pieţe îşi desfăşurau activitatea fără autorizaţie de mediu. Cea pe care o aveau înainte a expirat în luna februarie a acestui an. De atunci şi până acum, aşa au funcţionat”, ne-a declarat comisarul Ion Avram.

 

Primăriile, bune de plată

   Nici primăriile nu au fost scutite de sancţiuni. Comisarii Gărzii de Mediu au sancţionat primarii din trei comune gălăţene, pentru deficienţe grave la capitolul “salubritate”. Primăria comunei Smulţi s-a ales cu o amendă de 3.000 de lei, după ce primarul localităţii nu a asigurat  sistemul de colectare şi transport al deşeurilor reciclabile, în timp ce primăria de la Valea Mărului a fost amendată cu 15.000 de lei, deoarece  nu a acţionat pentru refacerea şi protecţia mediului. Autorităţile locale de la Pechea au fost cel mai aspru sancţionate de comisarii Gărzii de Mediu, după ce administraţia publică locală nu a asigurat spaţiile pentru colectarea selectivă a deşeurilor, precum şi funcţionalitatea acestora. „În mare parte, primăriile din judeţul Galaţi şi-au făcut treaba, după ce timp de doi ani ne-am ţinut de capul primarilor. Probleme au fost în aceste localităţi, dovadă că au fost şi sancţionate. La Valea Mărului, şi acum primarul spune că a fost amendă pe criterii politice. Să zică merci că a fost doar amendă. Noi nu amendăm în funcţie de culoarea politică”, a afirmat Mihai Turcu, comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi.

   Corina Dobre

Adaugă comentariu

Codul de securitate