Prefectul scoate directorii din birouri pentru a-i pune să planteze puieţi

   Peste 300 de funcționari, angajaţi ai Instituţiei Prefectului şi ai serviciilor deconcentrate, vor planta puieţi, vineri, pe un teren din comuna Tuluceşti, lângă Grădina Zoologică. „Este o acţiune prin care sprijinim eforturile silvicultorilor, dar şi una de conştientizare a populaţiei asupra importanţei pădurii, asupra nevoii de apărare, conservare şi creştere a suprafeţelor împădurite – o componentă esenţială a vieţii. Aşteptăm alături de noi orice instituţii, organizaţii neguvernamentale sau societăţi comerciale, îi aşteptăm pe toţi gălăţenii care doresc să se implice în aceste acţiuni, care sunt în esenţă o sărbătoare a naturii,” a precizat prefectul judeţului Galaţi, Emanoil-Cătălin Bocăneanu. Până acum, peste 1.000 de elevi din 30 de şcoli şi licee din judeţ au participat, în „Săptămâna altfel”, la acţiuni similare, iar sâmbătă, 40 de angajaţi ai Selgros se vor alătura silvicultorilor gălăţeni.

   În această primăvară, în judeţul Galaţi se fac regenerări naturale (sub arboretul matur) pe o suprafaţă de 309 ha şi regenerări artificiale (cu puieţi, pe suprafeţe libere) pe 211 ha (dintre care 39 ha împăduriri integrale, 114 ha completări ale golurilor din plantaţiile înfiinţate în anii anteriori şi 58 ha refaceri din calamităţi înregistrate în anul 2012). „Peste 60 la sută din suprafeţele pe care se fac regenerări artificiale sunt în raza Ocolului Silvic Hanu Conachi, în zona dig-mal a râului Siret, unde se folosesc în mod special puieţi din specii rezistente la regimul de inundaţii, cum sunt plopul alb, plopul negru, plopul euro-american şi salcia. În restul zonelor, se utilizează specii adaptate condiţiilor pedoclimatice din regiune, precum salcâm, glădiţă, stejar brumăriu, gorun, frasin, jugastru, arţar şi diverse specii de arbuşti”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.

   În campania de împăduriri din această primăvară se plantează peste un milion de puieţi, majoritatea provenind din pepinierele proprii ale Direcţiei Silvice Galaţi, de la Vameş, Movileni şi Ghidigeni.

   Corina Dobre