Butaforia comandată de primar – în atenţia Curţii de Conturi Galaţi

   Inspectorii din cadrul Curţii de Conturi Galaţi au fost sesizaţi, după ce „butaforia” comandată de către primarul Marius Stan, pentru a cărei construcţie municipalitatea a cheltuit nu mai puţin de 100.000 de euro, a fost pusă la pământ de primele rafale mai serioase de vânt. Inspectorii din cadrul instituţiei vor demara o serie de verificări cu privire la atribuirea contractului de construire a machetei de carton presat a Bursei de Mărfuri, dar, mai ales, pentru a constata dacă lucrarea a fost supraevaluată, după cum au existat numeroase semnale în acest sens. Conform unor surse, inspectorii din cadrul Curţii de Conturi au fost sesizaţi de către o fundaţie din municipiul Galaţi.

 

   Democrat-liberalii vor anchetă în acest caz

   Şi conducerea PDL Galaţi a solicitat Curţii de Conturi, în cadrul unei conferinţe de presă, să demareze verificări cu privire la modul în care au fost cheltuiţi banii publici pentru construcţia care reproducea faţadele unor clădiri emblematice ale vechiului Galaţi, precum clădirea Bursei şi cea a Teatrului Papadopol. „Ne surprinde preţul – 100.000 de euro, în condiţiile în care se ajunge la 500 de euro pe metru pătrat. Vreau să-i anunţ pe cei de la Primărie căci cu aşa sume se fac construcţii serioase. Se putea construi o casă. Mă gândesc până unde mai vor să fure? Rog Curtea de Conturi să se sesizeze urgent şi să facă verificări în legătură cu modul în care s-au cheltuit aceşti bani. Aceste cheltuieli s-au făcut în condiţii de urgenţă. Înţeleg un spectacol, dar nu cred că această butaforie poate fi pusă în regim de urgenţă. Firma care a executat lucrarea nici nu are în obiectul de activitate contrucţiile. Este o firmă care a avut doi angajaţi, cu aproape zero cifră de afaceri și a fost înfiinţată cu şase luni înainte de a primi acest contract. Are în obiectul de activitate creşterea plantelor, printre altele”, a declarat Doru Resmeriţă, preşedintele PDL Galaţi.

   Realizarea butaforiei a fost finanţată în cadrul programului „Să (re)descoperim Galaţiul”, care s-a desfăşurat, în luna decembrie, cu ocazia Serbărilor oraşului de la malul Dunării. Modulul reproducea, la dimensiuni de 16 pe 20 de metri, faţadele unor clădiri emblematice: Bursa şi Teatrul Papadopol. Clădirea Bursei se afla, alături de Palatul Navigaţiei, pe locul actualului sediu al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos. Imobilul Bursei de Comerţ şi Mijlocitorii de Schimb şi de Mărfuri Galaţi a fost inaugurat pe 4 iunie 1881 şi a intrat sub autoritatea Camerei de Comerţ. Teatrul Papadopol a fost cons­truit în 1898, pe strada Braşoveni, de către Aristide Papadopol Calimah (1838-1917). În 1896, Primăria a cumpărat terenul necesar, dar nu a putut începe construcţia, din cauza lipsei de fonduri. Continuând această iniţiativă, Aristide Papadopol a construit teatrul care i-a purtat numele. Inaugurarea a avut loc pe 28 decembrie 1898.

   Municipalitatea intenţionează să mai construiască şi o replică a Casei Helder – numită şi „casa cu ceas” - şi a Casei Sacomano, situată lângă actualul sediu al Prefecturii, dar care a fost demolată pentru a face loc „Sălii aplaudacilor”.

   Silvia Cernat