Asocierea judeţelor Brăila, Galaţi şi Tulcea – tratată cu indiferenţă de demnitarii gălăţeni

   Mulţi dintre deputaţii şi senatorii judeţului Galaţi au demonstrat că sunt preocupaţi de înfiinţarea Zonei metropolitane Galaţi-Brăila doar în campaniile electorale, atunci când aspiranţii la un mandat de deputat ori senator sunt angrenaţi în goana după voturi. Doar nouă dintre cei 16 parlamentari ai gălăţenilor au participat, vineri, la cea de-a doua sesiune de dezbatere a proiectului „Cooperare pentru dezvoltare Brăila-Galaţi-Tulcea”, care a avut loc în Sala Mare a Prefecturii. Nici măcar acum, când judeţul Galaţi a fost gazda întrunirii autorităţilor brăilene, tulcene şi gălăţene, deputaţii şi senatorii nu au fost interesaţi să se prezinte la dezbatere. Doar parlamentarii liberali şi cei conservatori s-au prezentat în formaţie completă, în timp ce în tabăra social-democraţilor, a progresiştilor, a democrat-liberalilor şi a PP-DD a bătut vântul. Nu mai puţin de trei parlamentari ai PSD împreună cu ministrul Dan Nica (Aurel Nechita, Gheorghe Saghian, Viorel Ştefan), un deputat al UNPR (Laurenţiu Chirvăsuţă) şi un deputat al PP-DD (Eugen Chebac) au absentat de la întâlnire, în timp ce niciun reprezentant al PDL nu a fost prezent în sală, deputatul Mircea Toader lipsind de la eveniment.

  

   Gheorghe Bunea Stancu – nemulţumit de prezenţă

  Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, şi-a exprimat indignarea cu privire la faptul că cea de-a doua întrunire a autorităţilor din Brăila, Galaţi şi Tulcea a reunit un număr redus de reprezentanţi ai administraţiei şi ai formaţiunilor politice. De altfel, atât preşedintele CJ Tulcea, cât şi primarul oraşului Tulcea au absentat de la eveniment. „Vreau să îmi exprim indignarea că nu mai avem o prezenţă aşa de bună ca la început. Se pare că interesul nu este acelaşi sau poate că motivaţia celor absenţi este jutificată. Construcţia aceasta nu o facem nici pentru Marius Stan, nici pentru Bacalbaşa, nici pentru mine şi nici pentru cei de la Tulcea”, a precizat Gheorghe Bunea Stancu.

   Speriate de regionalizare, autorităţile din Brăila şi Galaţi au îngropat securea războiului, după ce, ani în şir, s-au şicanat în plan politic şi administrativ. Vineri, Prefectura Galaţi a găzduit cea de-a doua sesiune de dezbatere a proiectului „Cooperare pentru dezvoltare Brăila-Galaţi-Tulcea”, după ce, în luna februarie, brăilenii (care sunt, de fapt, şi iniţiatorii proiectului) au găzduit prima reuniune a autorităţilor din cele trei judeţe, în cadrul căreia au fost puse pe tapet o serie de proiecte de anvergură, pe care autorităţile din cele trei judeţe intenţionează să le pună în practică. La eveniment au participat Înaltpreasfinţitul Casian Crăciun – arhiepiscopul Dunării de Jos, prefecţii de Galaţi, Brăila şi Tulcea (Cătălin Emanoil Bocăneanu, Mihaela Marcu şi Eduard Lucian Simion), primarii oraşelor Galaţi şi Brăila (Marius Stan şi Aurel Gabriel Simionescu), preşedintele CJ Brăila (Gheorghe Bunea Stancu), preşedintele CJ Galaţi (Nicolae Bacalbaşa), vicepreşedintele CJ Tulcea (Vasile Strat), funcţionari din cadrul primăriilor şi consiliilor judeţene, precum şi 16 dintre cei 35 de parlamentari ai celor trei judeţe de la malul Dunării. Autorităţile au discutat despre proiectul de statut şi proiectul unei legi speciale privind constituirea Zonei metropolitane Galaţi-Brăila, dar şi despre statutul juridic al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Brăila-Galaţi-Tulcea. Aeroportul, drumul expres Galaţi-Brăila şi podul peste Dunăre, proiecte care au reprezentat, de-a lungul timpului, doar promisiuni în campaniile electorale, sunt principalele obiective ale autorităţilor din cele trei judeţe, conform proiectului „Cooperare pentru dezvoltare Brăila-Galaţi-Tulcea”.

   Corina Dobre