Liberalul Marius Stan impune un contract ”sovietic” consumatorilor de energie termică din sistemul centralizat

   Municipalitatea încercă să schimbe regulile furnizării de apă caldă și căldură către gălățeni ”în timpul jocului”. În plină iarnă, atunci când consumul casnic de energie termică este la cel mai înalt nivel, falimentara Apaterm este înlocuită cu o nouă făcătură a administrației locale, Calorgal. Odată cu această mișcare, fără negociere și fără nicio dezbatere publică, primarul Marius Stan încearcă să le bage pe gât gălățenilor un contract aberant de furnizare a energiei termice. Prin directorul Calorgal, Mircea Ispas, de două săptămâni, asociațiile de proprietari sunt somate să semneze noul contract și să forțeze consumatorii de energie termică din sistemul centralizat să parafeze convențiile individuale concepute pe lângă lege.

 

   Gălățenii s-au trezit târziu

   Cu numai două zile înainte de termenul impus de Calorgal pentru semnarea contractelor și convențiilor de furnizare a energiei termice către consumatorii casnici, o întâlnire organizată de juristul Laurențiu Gafițuc pentru președinții de asociații de proprietari s-a transformat într-o mini-dezbatere publică. Astfel, gălățenii au putut afla că aproximativ jumătate din contractul propus de Calorgal încalcă Ordinul 483 al ANRSC privind contractul cadru de furnizare a energiei termice. Contractul și convenția individuală dau, în cea mai mare parte, drepturi firmei furnizoare, călcând în picioare noțiunea de proprietate. Mai mult, în unele cazuri, consumatorii sunt scoși vinovați pentru parametrii slabi ai agentului termic furnizat.

   Municipalitatea trebuie să stopeze elanul conducerii Calorgal și să organizeze dezbateri publice privind relația contractuală dintre gălățeni și furnizorul de apă caldă și căldură. Orice relație contractuală se încheie după o negociere, iar gălățenii nu sunt informați, la acest moment, pentru a putea semna convențiile și contractele cu Calorgal.

   S.Ț.