Tăriceanu îi minte cu seninătate pe români în legătură cu prețul benzinei – conform Factual, primul site de fact-checkingContext

Discutând despre situaţia scumpirilor de carburanţi după reintroducerea supraacizei, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat următoarele:

”Eu nu am văzut nicio scumpire la carburant, au fost câteva creşteri de preţuri sau scăderi de preţuri. Sunt diferenţe foarte mari de până la 10% [între benzinării sau localităţi]”.

Ce verificăm?

Dacă a existat o scumpire a carburantului.

Verificare

Am consultat un site dedicat preţului carburanţilor şi am alcătuit următorul grafic, pentru a observa evoluţia preţurilor de la începutul lunii septembrie 2017:

Tăriceanu îi minte cu seninătate pe români în legătură cu prețul benzinei – conform Factual, primul site de fact-checking

Cu toate că preţurile au variat uşor pe parcursul lunii, concomitent cu o creștere ușoară a prețului barilului de petrol, se poate lesne observa o creştere semnificativă a carburantului.

 Concluzie

Declaraţia lui Călin Popescu Tăriceanu este falsă. Deşi se pot observa creşteri şi scăderi de preţ, cifrele arată o scumpire evidentă a carburantului.