Vrei să fim mai mulți la votul de la alegerile următoare?Te invităm să participi la discuția virtuală despre modificarea și unificarea legilor electorale din cadrul campaniei TARE-n drepturi. Vom discuta despre alegerile pentru primari în două tururi, reducerea numărului de semnături necesar pentru a participa în alegeri, listele deschise pentru alegerea parlamentarilor, a consilierilor locali și județeni și despre votul prin corespondență. Discuția despre reforma electorală va avea loc marți, 10 octombrie, ora 19:00.

Clic aici pentru a te înscrie, durează 2 minute.

Acum două săptămâni, am avut prima discuție virtuală despre Avocatul Poporului. După o introducere în care am prezentat ce este Declic și campania TARE-n drepturi, Mădălina Mocan, expert al Centrului pentru Studiul Democraţiei din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, ”ne-a trecut prin toată materia”. Încurajați de discuția privind Avocatul Poporului, vom continua întâlnirile noastre, iar următoarea temă este reforma electorală. Mai jos sunt câteva din motivele pentru care nu trebuie să stai pe gânduri și să ni te alături:

Din cauza accesului greoi la vot, a apatiei și a lipsei de perspectivă și de opțiuni, prezența la vot este într-o constantă scădere:

- 62,04% la alegerile prezidentiale 2014

- 48,44% la alegerile locale 2016

- 39,49% la alegerile parlamentare 2016

Peste 70% dintre tinerii cu vârsta între 18-24 de ani au absentat la alegerile parlamentare din 2016, la fel ca 66% dintre tinerii cu vârsta între 25 - 34 de ani. Astfel, dinozaurii corupți din politica românească, au obținut o victorie zdrobitoare la ultimele alegeri parlamentare.

Ne întâlnim marți, 10 octombrie, ora 19:00, să aflăm mai multe despre cum ar trebui să arate o lege electorală care să ne asigure niște alegeri viitoare mai ofertante, o participare mai mare la vot și, implicit, un viitor mai roz. Îți faci și tu puțin timp să discutăm?

Da, îmi fac timp

Vei fi rugat să completezi: Nume, Prenume și e-mail. Motivul pentru care avem nevoie să introduci aceste date este doar pentru a avea o imagine de ansamblu despre numărul participanților. Vei primi un e-mail de confirmare cu un link unic pe care trebuie să-l accesezi marți la ora 19:00. Pentru orice nelămurire nu ezita să ne scrii.

600.000 dintre noi am ieșit astă iarnă în stradă să apărăm statul de drept și să oprim guvernanții să mai dea ordonanțe care încalcă constituția, #noapteacahoții. Mulți dintre cei care au ieșit, nu au fost la vot cu câteva săptămâni înainte și le-a părut rău. Atât de rău încât au scris-o pe pancarte.

Fără o lege electorală nouă, alegerile următoare pot avea același rezultat. Haideți să ne pregătim din timp, să cerem unificarea legilor electorale într-una singură și bună. George Jiglău, expert în sisteme electorale al Centrului pentru Studiul Democraţiei din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca ne va explica de-a fir-a-păr cum ar trebui să arate o astfel de lege.

Acesta este programul întâlnirii cu mine și și George care va dura aproximativ 90 de minute (poți intra și ieși oricând fără să deranjezi pe nimeni):

- Prezentare interlocutori, contextul si regulile discuției

- Prezentarea campaniei TARE-n drepturi

- Prezentare despre legile electorale:

- Alegeri pentru primari în două tururi

- Reducerea numărului de semnături necesar pentru a participa în alegeri

- Liste deschise pentru alegerea parlamentarilor, a consilierilor locali și județeni

- Vot prin corespondență

- Ce facem de acum înainte

- Întrebări și discuții

Nu e timp de pierdut, pentru ca votul prin corespondență să existe la prezidențialele din 2019, e nevoie ca noua lege să fie publicată în Monitorul Oficial cel târziu la început de octombrie 2018. Te înscrii și tu acum la discuția despre legile electorale de marți, 10 octombrie?

Înscrie-te acum!

Mulțumim că te implici,

Luminița și echipa de-clic