Durbacă, trăiește-ți pensia și nu mai tulbura în stil mafiot politica gălățeană!   Este de neconceput ca într-un oraș europen, la începutul mileniului trei, să mai fie acceptat un dinozaur politic comunist, recordmen național al traseismului politic, profitor până la exasperare al ”neatenției” gălățenilor, personaj întruchipat de septuagenarul Eugen Durbacă.

   Și, totuși, ipochimenul își face planuri politice pentru 2016. Spre exasperarea gălățenilor care, din prea mult bun-simț, ce duce spre ridicol, nu l-au scos din viața publică, actualul senator ALDE Eugen Durbacă vrea un sfert din voturile locale, atât la nivel de județ, cât și din oraș. Traseistul politic penal Durbacă a afirmat, într-o conferință de presă, că dorește să facă din ALDE a doua forță politică la Galați. Și, dacă n-ar mai fi gălățeni prinși de nas de politrukul Durbacă, oameni care trăiesc din firimiturile ce-i curg din barbă fostului primar de la începutul anilor ”90, poate afirmațiile senatorului ar fi de râs cu gura până la urechi.

 

    Scăpat de Iliescu de la pușcărie, Durbacă a nenorocit Galațiul

   Trecut prin vreo treisprezece partide, inclusiv PCR, Durbacă este cel mai mare rău politic al Galațiului, este artizanul involuției orașului în cei 26 de ani trecuți de la Revoluție. Gălățenii au uitat deja că el a fost condamnat  la mai mulți ani de închisoare, pentru jaful făcut la IUGCG. Pedepsele au totalizat 5 ani și jumătate, cea mai mare fiind de 3 ani, pentru "abuz în serviciu contra intereselor publice". Eugen Durbacă, în calitate de director al Întreprinderii de Utilaje Grele pentru Construcții Galați (IUGCG), a dispus abuziv de patrimoniul societății, "efectuând operațiuni ce, prin justificări menite să creeze aparența legalității, au permis deturnarea unor importante sume de bani și valori materiale". Spolierea firmei cu capital integral de stat, pe care o conducea, cu o sumă uriașă pentru acea vreme, a fost făcută prin Asociația Sportivă Mecanosport, structură spre care s-au îndreptat banii înainte de a dispărea. Pedepsele primite de Durbaca fuseseră grațiate integral și condiționat, de regimul Iliescu, cu puțin timp înainte de hotărâre, drept pentru care procurorii au declarat recurs. Însa, dosarul de recurs, format din cinci volume și înregistrat cu nr. 860/1992 la Tribunalul Galați, a dispărut complet. Și așa, în loc să îmbrace zeghea de pușcăriaș, Eugen Durbacă a ajuns primar al Galațiului preț de două mandate. Perioadă în care a început distrugerea municipiului de la Dunăre și îmbogățirea personală peste orice limită a bunului-simț. Fiecare afacere a fostului primar, majoritatea camuflată pe numele copiilor, a fost cu mari semne de întrebare privind legalitatea și în defavoarea gălățenilor. Numai impoteța Justiției locale, mai ales a DNA-ST, a făcut ca dinozaurul politic să zburde liber și astăzi. Doar dosarul disjuns din cel numit generic Aviasan, luat de DNA central de la Galați, mai poate schimba planurile politice ale senatorului ALDE.

   

   Activistul PCR se folosește în planurile sale de o butaforie politică

   Fostul membru supleant al CC al PCR se folosește, în planurile sale, de un personaj relative nou apărut în politică, fostul liberal Cristian Dima. Calculul dinozaurului politic este unul simplu: la nivel de imagine, dă bine să ai lângă tine o butaforie politică tânără. Băiatul din vitrina lui Durbacă este împins de la spate de fratele său, patronul firmei de pază WBC. Cristian Dima se prezintă ca fiind director de consiliu de administrație al unui IFN, adică are niște case de amanet și practică o cămătărie aparent legală. Mai mult, Dima se laudă că era pe cale să-și finalizeze un doctorat la Chișinău, cu tema ”Impactul IFN-urilor în economiile emergente”. Astfel,politica gălățeană a mai ratat un doctor făcut la Chișinău. Asta, din cauza faptului că susținătoarea doctorandului, o doamnă din Republica Moldova, s-a despărțit de tânărul politician și l-a lăsat cu teza nefinalizată. Acum, acesta se antrenează pe lângă Durbacă să ajungă candidat la ceva.

 

   Sorin Țiței