Cum a dispărut industria Galațiului: laptele a fost (s)muls tot de Herăscu

   În alimentația oamenilor, laptele și produsele lactate ocupă un loc important, alături de produse precum carnea, ouăle, legumele, fructele și pâinea, ele alcătuind ,,coșul” zilnic alimentar. Cei mai în vârstă își amintesc că înainte de 1990 copiii gălățenilor se ofereau să stea noaptea la cozi infernale ca să aducă apoi acasă, în triumf, sticlele cu gură largă, pline cu lapte proaspăt, îmbu­teliat la ICIL. În fapt, aceasta a fost strategia regimului comunist: aceea de a avea în fiecare municipiu reședință de județ o întreprindere de colectare și industralizare a laptelui.

   În 1991, prin HG nr. 1.353/90 privind înființarea de societăți comerciale pe acțiuni în industria alimentară, în locul ICIL apare noua SC Galacta SA, firmă ce deținea un capital social de 129.463 lei. Treptat, brandul a câștigat încredere în rândul consumatorilor regionali, mai ales în ceea ce privește produsele lactate proaspete, punând probleme pe piața locală firmelor de renume din Ardeal și chiar nou-apărutelor multinaționale.

   În aceste condiții, interesul băieților deștepți ai tranziției nu a întârziat să apară. Broadhurst Investment, un fond de investiții controversat din Cipru, sau actualul pușcăriaș Maricel Păcuraru au crezut că fabrica de lapte ar putea fi o mină de aur, aceștia mizând (și) pe acțiunile SIF Moldova. Cheagul laptelui l-a înșfăcat însă familia Herăscu.

   Este adevărat că, în urma privatizării, inițiativele de retehnologizare, având la bază fonduri SAPARD, s-au concretizat într-o modernizare a activității de procesare, în valoare de 4 milioane de euro. La acea dată, însă, în  2006, Galacta SA avea o vechime "în muncă" de patru ani de când intrase în componența Galmopan, societate ce asigura managementul intregrat al grupului de firme cu același nume.

   Au urmat obișnuitele văicăreli. Mai întâi, în 2009, legate de de o așa-zisă criză a gazului.  Apoi, în 2012, ne regăsim în fața unei certitudini. "Nu este vorba despre un faliment, ci despre o reconfigurare internă. (....) Investiţiile care se impuneau în acest sector de activitate ne-au determinat să renunţăm la producţia de lapte, aşa că lactatele din producţia Galacta nu vor mai ieşi pe piaţă. Ne vom concentra, în perioada următoare, pe ceea ce ştim să facem mai bine, adică pe morărit şi panificaţie”, a precizat Petrică Herăscu.

   Cât privește produsele de panificație, v-am prezentat deja situația. De această dată, apreciem că la Galacta au dispărut subit din industria gălățeană mai mult de 220 de salariați.

   Cu toate acestea, industria produselor lactate din Galați se poate mândri cu o noutate: dacă veți consulta internetul veți găsi la vânzare, din martie 2015, trei bazine din inox: unul de 500 litri, un al doilea de 1.000 litri și un al treilea de 2.300 litri, tip cisternă de lapte, toate aparținând fostei ICIL.

   George Marinescu