Cum a dispărut industria Galațiului: Seromgal a ajuns furnizor de terenuri pentru Arcada Company

   1972 este anul de înființare a defunctei de acum Seromgal SA. Conceptul integrat al unității comuniste de atunci prevedea, pe lângă serele de legume (ce au reprezentat mulți ani o adevărată mândrie a Galațiului), sere de flori, inclusiv de trandafiri pentru dulceață, precum și o fabrică de conserve.

   După 1990, activitatea firmei se menține la parametri optimi în ceea ce privește veniturile realizate, astfel că acestea se află pe un trend ascendent în perioada 1999-2001, de la 5 către 11 milioane de lei noi. În aceste condiții, "se aprind beculețele" unor băieți deștepți și PAS-ul Seromgal cumpără practic societatea, care pe atunci deținea o serie de magazine de desfacere a produselor agroalimentare proprii și un număr record de 758 de salariați. În acel an, Ministerul Agriculturii a scos la vânzare, prin negociere directă, pachetul de acțiuni deținut la Seromgal S.A. ce reprezenta 65% din capitalul social al unității, evaluat atunci la peste 2 milioane de lei noi. Valoarea pachetului de acțiuni scos la vânzare a fost de 1,34 milioane de lei noi, iar PAS-ul societății a fost singurul ofertant și adjudecatar al pachetului de acțiuni. Directorul general Sterică Croitoru a declarat atunci că va urma o perioadă de modernizare și de lărgire a sferei de activitate a unității.

   Ce nu a "croit", însă, bine nea Sterică a fost gestionarea situației datoriilor firmei. Acestea se rostogoleau deja, pentru că dacă privim datele din bilanțurile depuse de operatorul economic în anul 2003, acestea totalizau aproape 5,7 milioane de lei, iar numărul salariaților scăzuse vertiginos, până la 330 de persoane. Și asta în doar doi ani de la privatizare...

   Evident că și brațul lung al fiscului s-a întins peste Seromgal. În anul 2006, DGFP Galați a cerut falimentul societății pentru o datorie de 1,35 milioane de lei (cca 6 milioane de euro la acel moment), în condițiile în care patrimoniul Seromgal ar fi valorat aproximativ 30 de milioane de euro. A urmat o altă perioadă de frământări, cu un plan de redresare a firmei expus triumfalist de către administratorul specia,l la începutul anului 2009. Arătând că toate datoriile, de peste 2,5 milioane de lei au fost achitate până la ultimul bănuț, acesta (un oarecare Ion Simbianu) vindea iluzii referitoare la pregătirea recoltelor viitoare și la refacerea sistemului de irigații al Seromgal, ce mai deținea doar 38 de salariați. Sistemul de irigații fusese deja tăiat și dus la fier vechi, iar compania n-a cunoscut nicio redresare. 

   Fondanta de pe colivă a fost pusă de tunul imobiliar despre care cotidianul nostru a scris în anul 2012: http://www.nepasadegalati.ro/investigatii/991-ex-prefectul-cosmin-p%C4%83un-a-dat-un-tun-imobiliar-de-306-ha-cu-arcada-company.html.

   Cele 251 de hectare din patrimoniul Seromgal au ajuns, la un preț ridicol, în proprietatea Arcada Company prin intermediul firmei-paravan din Brăila, Agrinova, cu avizul prefectului de atunci, Cosmin Păun. Lucrurile s-au tranșat, Seromgal nu a mai apucat aniversarea de 40 de ani și a decedat la tinerețe.

   George Marinescu