Pesedista Manon Cristoloveanu are profilul moral privind ”suspiciunile de trafic cu persoane şi prostituţie” ale ministrului Muncii   Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, a lansat astăzi public o informație scandaloasă, pe care a primit-o de la serviciile secrete, care aruncă în aer serviciile sociale de protecție a copilului. Într-un interviu televizat, ministrul Dragoș Pîslaru a afirmat că:”Din păcate, am încă nişte cazuri în zona de sud-est a ţării unde există suspiciuni de trafic cu persoane şi prostituţie legat de instituţiile care găzduiesc copiii în numele statului, în acea parte. Informaţiile există. E vorba despre instituţii ale statului în care există suspiciunea că a fost trafic de copii"(pasaj preluat din HotNews.ro).

   Cum ministrul invocă instituții din subordinea sa aflate în sud-estul țării, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați se încadrează, cel puțin geografic, în aria de corupție invocată de demnitar. DGASPC Galați a scăpat de câțiva ani de teroarea impusă de fosta directoare, Marinela Dobrea, personaj ajuns la închisoare pentru jaful făcut în banii destinați copiilor asistați social. De atunci, o liniște ciudată a cuprins instituția, deși PSD Galați a avut grijă să trimită acolo, în funcția de director, un alt personaj corupt. Manon Cristoloveanu, fostă vicepreședintă a PSD Galați, are profilul moral privind suspiciunile lansate public de ministrul Dragoș Pâslaru. În urmă cu câțiva ani, Manon Cristoloveanu a scăpat de închisoare, în urma unui tun tras la AJOFM Galați, cu concursul larg al PNA(actualul DNA) Galați și al Parchetului de pe lângă Tribunalul local. După o perioadă de dispariție din viața publică, Manon Cristoloveanu a fost scoasă din nou la produs de PSD. De data asta la DGASPC Galați.

   Manon Cristoloveanu a țepuit AJOFM și a dus la PSD banii destinați reconversiei profesionale

   Parchetul Național Anticorupţie Galaţi (actualul DNA), condus la vremea respectivă de procurorul Cezarina Bamboi, a blătuit un act de cercetare penală deschis pe numele lui Manon Cristoloveanu, fosta directoare a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). Manon Cristoloveanu era, în acea perioadă, vicepreşedinte al filialei PSD Galaţi, preşedintă a Organizaţiei Femeilor Social Democrate şi şef de cabinet al deputatului Dan Nica. Ea a fost cercetată pentru sustragerea unor fonduri din bugetul instituţiei, destinat reconversiei profesionale. Tunul, tras cu complicitatea primarilor unor comune gălăţene şi materializat, inițial, în aproximativ 6 miliarde lei vechi, a fost descoperit de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi (DGFP), în urma unui control la „Social Trade”, firmă ce îşi spunea pretenţios „Centrul de pregătire profesională”. În actele firmei apăreau fictiv mii de cetăţeni ai judeţului ca fiind beneficiari ai unor cursuri de reconversie profesională. Zeci de profesori de la Grupul Şcolar Metalurgic şi de la Colegiul Tehnic „Traian” au dat cu subsemnatul la fostul PNA, pentru că apăreau în scriptele „Social Trade” ca fiind beneficiarii unor sume de bani obţinute în urma unor cursuri care n-au avut loc niciodată. Mai mult,  s-a dovedit că semnăturile profesorilor au fost operate în fals pe statele de plată. Imediat ce finanţiştii au descoperit neregulile de la „Social Trade”, administratorul firmei, Aura Bumbaru, a făcut contabilitatea pierdută, anunţând că actele i-au fost furate din maşină. Chestionată de poliţiştii de Economic în legătură cu destinaţia banilor deturnaţi din bugetul Ministerului Muncii, Aura Bumbaru a răspuns înțepată: „Căutaţi-i la partid, la PSD! De ce mă întrebaţi pe mine?”

   Dosarului deschis de PNA Galaţi în urma actului de control al DGFP i s-au opus imediat forţe care au determinat-o pe prim-procuroarea Cezarina Bamboi să se dezică de actul de cercetare penală. Mai mult, surse din finanţele locale afirmă că suma deturnată către partid de la AJOFM, cu coplicitatea directoarei Cristoloveanu, depăşeşte cu mult 11 miliarde lei (ROL). Dintr-o adresă a DNA Galaţi rezultă că dosarul privind-o pe ex-directoarea AJOFM ar fi fost transmis unui alt parchet:”În anul 2004 a existat un dosar ce privea persoana respectivă (Manon Cristoloveanu – n. red.), dosar declinat Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi”. În timp ce profesorii, ale căror nume apăreau fictiv pe statele de plată ale „Social Trade”, au fost târâţi prin sălile de audiere de la parchete, fosta directoare Manon Cristoloveanu declara relaxată că nu are ştiinţă de vreun dosar penal aflat pe numele său.

   Sorin Ţiței