Presa și cultura sunt slăbite de măsurile populiste ale GuvernuluiFederația FAIR-MediaSind atrage atenția guvernanților că lipsa dialogului social, cu reprezentanții organizațiilor sindicale reprezentative din sector, a generat situația dezastruoasă în care se află acum cei peste 100.000 de salariați din cultură și mass-media. Conducătorii Ministerului Culturii, de cele mai multe ori oameni fără viziune, numiți politic, au adoptat politici păguboase, care au demonstrat că, mai ales în perioade de criză, cum este aceasta pe care o traversăm, pot produce adevărate drame umane în sistem, atât în instituțiile centrale cât și în cele locale.

Cât privește domeniul mass-media situația este la fel de gravă, pentru că lipsesc măsurile de protecție a sănătății angajaților, dar și a locurilor lor de muncă, fapt ce aduce atingere interesului public.  Să nu uităm că instituțiile de media au o importanță vitală pentru informarea cetățenilor în astfel de perioade grele. Or, o presă cu vulnerabilități nu poate garanta corectitudinea informației. Cel mai ilustrativ exemplu în acest sens este cel al Televiziunii Naționale unde, din cauza unor  complicități  politice mai mult decât condamnabile, se perpetuează abuzul, ilegalitatea și incertitudinea privind viitorul instituției.
În Uniunea Europeană, organizațiile internaționale la care FAIR-MediaSind este afiliată cu drepturi depline – Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor, UNI Global Media, Federația Europeană a Jurnaliștilor (FEJ) - au solicitat Comisiei Europene și Parlamentului European să întreprindă acțiuni rapide, direcționate și coordonate în sprijinul tuturor lucrătorilor - personal, freelanceri și angajați independenți - și companii, ca răspuns la impactul social și economic devastator al crizei globale COVID-19 asupra sectorului mass-media:
COVID-19 creează o represiune globală asupra libertății presei. În fața acestei pandemii, cetățenii europeni au nevoie de jurnaliști profesioniști, securizați economic, mai mult ca niciodată. UE ar trebui să susțină și să încurajeze statele membre să ia măsuri în acest sens.

 Pachetele de măsuri urgente de compensare promovate de UE și de statele membre trebuie adoptate fără întârziere, pentru a proteja locurile de muncă și veniturile  lucrătorilor media, pentru a sprijini companiile, finanțând corect mass-media din serviciul public în  această perioadă de criză. Mii de lucrători media s-au pierdut deja sau riscă să își piardă locul de muncă, fie temporar, fie definitiv.
„Ne-am întâlnit cu vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová și am rugat-o să considere sectorul mass-media drept unul vital. Presa poate salva vieți. Mass-media, însă, are nevoie de sprijinul guvernelor, al organizațiilor interguvernamentale internaționale și regionale, de suportul organismelor de finanțare a mass-media pentru implementarea  măsurilor excepționale ce se impun acum ”, a declarat președintele Federației Europene a Jurnaliștilor, Mogens Blicher Bjerregård.
„În loc de reduceri de impozite pe profit sau reduceri de asigurări sociale și răscumpărare de acțiuni, EFJ cere măsuri specifice care să pună mai mulți reporteri pe teren”, a adăugat Renate Schroeder, directorul Federației Europene a Jurnaliștilor.
Planurile de susținere a mass-media din UE și din țările membre ar trebui să include următoarele măsuri:
Creșterea finanțării naționale pentru mass-media și cultura publice;
Asistență financiară directă pentru redacțiile de știri (subvenții directe, de urgență pentru finanțarea locurilor de muncă din redacțiile centrale și locale; amânarea rambursării creditelor companiilor media, fără perceperea de dobândă; acordarea de credite pentru susținerea salariilor personalului din presă; creșterea ponderii publicității publice sau guvernamentale în presa locală ...). Subvențiile vor fi distribuite de un organism independent, luând în considerare criterii obiective (protejarea locurilor de muncă ale jurnaliștilor, scăderea demonstrată a veniturilor din publicitate, companie media locală independentă pe cale de dispariție ...);
Acordarea de fonduri UE și Naționale pentru a sprijini noi abordări în ceea ce privește publicarea de știri, în special la nivel local sau comunitar.  Acordarea de subvenții, printr-un nou organism independent, pentru a sprijini jurnalismul independent, bazat pe comunitate, adoptând soluții inovative în demersurile jurnalistice. Aceste fonduri ar putea fi susținute printr-o taxă (2%) pe publicitatea de pe platformele online.
De asemenea, sprijinim cerințele Federației Internaționale a Actorilor (FIA) și a sectorului mass-media, divertisment și arte din cadrul UNI Global Union (UNI-MEI) pentru sustenabilitatea economică a sectorului creativ.
Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind