Liviu Dragnea le prezintă românilor date economice false – conform  Factual, primul site de fact-checking

Context

Invitat joi, 19 aprilie, la emisiunea „Sinteza Zilei” de la postul Antena 3, Liviu Dragnea a declarat:

„Eu nu mai sunt copil să cred în coincidențe. Dar să arătăm câteva cifre. Să vorbim despre inflație. Inflație calculată pe baza Indicelui Prețurilor de Consum în România. A ajuns la 5%. În Uniunea Europeană se calculează după Indicele Armonizat al Prețurilor de Consum care ne plasează pe noi la o inflație medie de 1,6%. Și haideți să ne comparăm cu Uniunea Europeană. În UE media inflației este de 1,7%, deci noi suntem sub medie ca inflație. Luăm câteva exemple: în Belgia inflația este de 2%, mai mare decât la noi, în Cehia, mai mare decât la noi de 2,3%, în Estonia 3,7%, în Austria 2,2%, la noi 1,6%. Deci avem o inflație sub media din UE.”

Ce verificăm?

Care este inflația medie în Uniunea Europeană și cum se situează România față de această medie și față de alte țări europene menționate.

Verificare

Nu știm exact de unde a luat Liviu Dragnea tabelul pe care l-a prezintat la „Sinteza Zilei”, însă acesta pare a fi o versiune veche sau un alt tabel care se referă la alt indicator. Concret, tabelul prezentat de Liviu Dragnea arată următoarele cifre:

Dar dacă mergem să verificăm aceste cifre direct la sursa citată de Liviu Dragnea, adică la Eurostat, și ne uităm după fix indicatorul enunțat de el – Indicele Armonizat al Prețurilor de Consum (Harmonized Index of Consumer Prices în engleză) – observăm următoarele date:Liviu Dragnea le prezintă românilor date economice false – conform  Factual, primul site de fact-checking

Observăm deci că, nu doar în ultima lună (M03), ci și în luna precedentă (M02 – februarie) pentru care a prezentat cifrele, datele sunt total diferite. România are un Indice Armonizat al Prețurilor de Consum de 3,8% în februarie și de 4% în martie, în ambele luni având cea mai mare valoare în rândul statelor membre și cu mult peste media europeană (1,4% în februarie și 1,5% în martie).

Concluzie

Afirmația lui Liviu Dragnea este falsă. Dacă ne uităm pe datele oficiale ale Eurostat, în Indicele Armonizat al Prețurilor de Consum (inflația măsurată) România nu doar că nu se află sub media Uniunii Europene, ci are cea mai mare rată a inflației.