Ministrul PSD al Muncii i-a mințit pe bugetari în legătură cu scăderea salariilor – conform Factual, primul site de fact-checking

Context

În contextul unor dezbateri intense privind scăderea salariilor unor bugetari ca urmare a aplicării Legii salarizării unice, Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, a organizat o conferință de presă în data de 6 februarie 2018.

Aceasta a afirmat, în legătură cu scăderea salariilor unor bugetari:

„Menţionez că s-a ştiut de faptul că la aproximativ 3% dintre bugetari vor scădea salariile încă din luna mai. Eu, cel puţin, am anunţat acest lucru în mai multe interviuri, dar şi in cadrul comisiilor parlamentare unde s-a dezbătut legea salarizării.”

Ce verificăm?

Verificăm ce anume a precizat Lia Olguța Vasilescu în cadrul dezbaterilor din comisiile parlamentare atunci când s-a dezbătut legea salarizării. 
Verificare

Proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost dezbătut, în prezența ministrului Lia Olguța Vasilescu, în ședința Camerei Deputaților din 7 iulie, când a fost și votul final pentru acest proiect, adoptat de majoritatea deputaților.

În stenograma ședinței (care poate fi consultată pe site-ul oficial al Camerei Deputaților), ministrul Lia Olguța Vasilescu a spus:

„Nu mai sunt nici măcar 3% salarii care scad, pentru că ni s-a invocat acest procent aici, pentru că multe amendamente care au fost acceptate la comisie au fost amendamente de creştere a unor coeficienţi, astfel încât salariile s-au rectificat, inclusiv pentru funcţiile de conducere.”

Concluzie

Afirmația făcută de ministrul Muncii cum că „s-a ştiut de faptul că la aproximativ 3% dintre bugetari vor scădea salariile încă din luna mai” și că ea a anunțat acest lucru în dezbaterile parlamentare este falsă. În dezbaterea finală pe proiectul legii salarizării, Lia Olguța Vasilescu chiar a contrazis acest procent, afirmând că „nu mai sunt nici măcar 3% salarii care scad” pentru că ar fi fost adoptate amendamente în acest sens.