Comisia de la Veneția: ”În niciun caz nu e vorba de un prag financiar la abuzul în serviciu”Comisia de la Veneția, brațul juridic al Consiliului Europei, tocmai a oprit delirul juridic al ministrului justiției Tudorel Toader privind pragul valoric pentru abuzul în serviciu. Răspunsul Comisiei, la o întrebare adresată de un jurnalist român, subliniază că pragul la care s-a referit în recomandările sale anterioare nu este în niciun caz unul financiar.

Răspunsul pune în dificultate demersurile ministrului Toader de a institui un prag, mai ales că vine din partea unui organism de prestigiu din care și el face parte. Semnalul primit din partea comunității internaționale nu-l va împiedica în mod obligatoriu să-și continue planurile de mutilare a legilor justiției. Dar din acest moment, fiecare nou pas făcut va atârna greu pe reputația profesională a ministrului.

Zilele trecute, Tudorel Toader a anunțat că va veni cât de repede cu un proiect de lege în ceea ce privește pragul la abuzul in serviciu. Acest proiect face parte dintr-o serie mai largă de prevederi care ar reașeza din temelii sistemul juridic din România, în beneficiul politicienilor acuzați de fapte de corupție.

E momentul să-i arătăm ministrului că suntem suficienți de mulți cei care înțelegem că acțiunile sale sunt imorale și au unicul rol de a-și elibera colegii de partid de apăsarea penală. Putem să facem acest lucru creând o masă critică de cetățeni informați. Comisia de la Veneția ne-a oferit tocmai aceste argumente clare și raționale ce nu pot fi combătute cu lejeritate de Guvern. De fiecare dată când vestea dată de Comisia de la Veneția este distribuită, argumentarea lui Tudorel Toader privind viitorul proiect de lege devine mai dificilă. 

Hai să ne folosim de forța comunității noastre pentru a distribui argumentele Comisiei de la Veneția. Dacă nu le împărtășim chiar acum cu prietenii, cu familia sau cu colegii de muncă, riscăm ca acestea să fie trecute cu vederea.

Da, distribui și eu

Comisia de la Veneția a făcut câteva precizări scurte, dar foarte clare în urma întrebărilor primite de la jurnalistul Liviu Avram. Ea a arătat că recomandările sale se referă în primul rând la funcția de ministru și nu la ansamblul tuturor funcționarilor publici așa cum apărea în OUG 13 de exemplu. Intenţia Comisiei de la Veneţia a fost să protejeze de represalii penale doar deciziile politice luate fără vreun interes ascuns. Recomandările Comisiei nu s-au referit însă la infracțiuni precum corupția, spălarea banilor sau abuzul de putere.

Miza nu e deloc mică: toamna aceasta se decide dacă penalii României vor scăpa basma-curată în fața acuzațiilor de corupție. Va trebui să ne pregătim de o luptă îndelungată și mai ales grea. De aceea e foarte important să ne bazăm pe date reale și afirmații raționale. Iar Comisia de la Veneția tocmai ne-a oferit cel mai bun argument. Hai să ne asigurăm că această veste circulă, se răspândește și ajunge în cele mai ascunse colțuri ale României. Suntem 30.000 de semnatari ai petiției. Dacă fiecare dintre noi distribuie veștile, atunci știrea va fi citită de cel puțin jumătate de milion de persoane.Cu cât vom fi mai mulți informați, cu atât îi va fi mai greu Guvernului să-și ducă la îndeplinire planurile de mutilare a justiției.

Ne-am mobilizat și în trecut și simbolul #rezist a spart barierele comunității Declic și a cuprins o țară întreagă. E momentul să ne mobilizăm din nou și să distribuim știrea, deoarece Comisia de la Veneția ne-a oferit exact motivarea pertinentă care ne poate face câștigători în apărarea justiției în România.

Da, distribui și eu

Roxana, Tudor și echipa Declic