Ministrul PSD Doina Pană atacă ”Inspectorul pădurii” și face să jubileze mafia lemnuluiȘtiai că în prezent 60.000 de cetățeni verifică legalitatea transporturilor de lemn din România? Acest lucru este posibil prin Inspectorul Pădurii, un sistem informatic ce poate fi folosit atât ca aplicație de mobil cât și prin site-ul web. În doar un an de la lansarea lui, aproape jumătate din transporturile de lemn ilegale au fost depistate de noi, cetățenii.

Dar acum, Ministerul Apelor și Pădurilor vrea să ne taie accesul la Inspectorul Pădurii. Ministerul își justifică intenția motivând neînțelegerile cu firma dezvoltatoare.

Acest lucru ar fi un dezastru pentru pădurile din România. Tăierile ilegale ar exploda, iar mafia lemnului va prinde din nou curaj. Camioanele cu lemn ilegal ar circula din nou nestingherite. Fără Inspectorul Pădurii vom pierde accesul la cea mai eficientă metodă prin care ne puteam implica pentru prevenirea tăierilor ilegale. Iar ministerul l-ar putea închide în orice clipă.

O campanie semnată de foarte mulți dintre noi va arata că suntem cetățeni vigilenți, care verifică nu doar legalitatea transporturilor de lemn ci și mârșăviile pe care încearcă să le facă Ministerului Apelor și Pădurilor. Semnezi și tu petiția prin care cerem ministrului Apelor și Pădurilor, Doina Pană, să nu închidă Inspectorul Pădurii?

Primele amputări ale funcționalităților Inspectorului Pădurilor au avut deja loc. În ultimele luni a dispărut de pe site posibilitatea de a verifica coordonatele GPS ale camioanelor. Apoi, perioada de timp în care se putea verifica un transport de lemn a fost redusă la 3 zile. Acum, Inspectorul Pădurii urmează să fie închis definitiv. 
Sistemul Inspectorul Pădurii deranjează, ceea ce înseamnă că își face treaba. În 2016 numărul de tăieri ilegale a scăzut cu 47%. Iar din cazurile de trasporturi de lemn ilegal, aproape jumătate au fost semnalate de către cetățeni.

Închiderea Inspectorului Pădurii ar fi un dezastru. Numărul de tăieri ilegale ar crește înapoi și întreaga noastră muncă va fi fost în zadar. Hectare întregi de pădure vor dispărea, tăiate la ras, fără ca noi să putem face ceva în această privință.

Decizia Ministerului Apelor și Pădurilor poate veni în orice clipă, așa că trebuie să ne mobilizăm rapid. Pădurile nu pot sta în picioare decât cu implicarea fiecăruia dintre noi. Te alături și tu campaniei de salvare a Inspectorului Pădurii?

Cu încredere,

Raluca și echipa de-clic