Apel către deputați: Fiți toleranți, NU votați legea defăimării!   Vă solicităm să votați împotriva proiectului de lege privind defăimarea socială (PL-x 649.2015), deoarece conține definiții vagi care pot da naștere unor abuzuri și pot conduce la restrângerea unor drepturi fundamentale. Spre exemplu, conform proiectului, defăimarea socială este fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un anumit grup social. Includerea „afirmațiilor” în această definiție va avea ca efect inhibarea unor discuții libere pe teme de interes general, aducându-se astfel atingere libertății de exprimare. O altă problemă este legată de lipsa de previzibilitate a sintagmei „pusă în situaţie de inferioritate", care este mult prea ambiguă astfel că lasă loc la abuzuri, deoarece destinatarii legii nu pot cunoaște limitele precise ce trebuie respectate pentru a nu încălca legea. Acestea sunt doar două exemple. Față de varianta adoptată de Senat, proiectul propus acum în Camera Deputaților a suferit mici modificări, dar care nu rezolvă problemele grave ale legii.

  Trebuie precizat că proiectul, odată devenit lege, nu va contribui la prevenirea și combaterea discriminării, ci mai degrabă va duce în derizoriu conceptul de nediscriminare, deoarece dublează unele prevederi deja existente în legislația ce guvernează domeniul și instituie un nou organism cu atribuții antidiscriminare în interiorul (dar oarecum nesupus autorității) celui deja existent – Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

  Mai mult decât atât, în primă instanță spectrul acestei legi va inhiba discursul și discuțiile publice din mediul online. Pe termen mediu și lung, această lege va deschide ușa pentru introducerea unor inițiative legislative sau chiar măsuri administrative care să contribuie la cenzura Internetului sub pretextul aplicării legislației anti-discriminare.

   Sperăm, stimate doamne și stimați domni, că veți citi cu atenție proiectul de lege care este deja înscris pe ordinea de zi a Camerei Deputaților și veți alege să votați NU!

   APADOR-CH

   ActiveWatch

   Centru pentru Jurnalism Independent - CJI

   Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație – CRJI

   Asociația pentru Tehnologie și Intenet - ApTI