Setea de aur ne distruge oceanele

   De ani de zile otrăvesc râurile, distrug pădurile și alungă comunități întregi Iar acum, în goana lor după profit, marile companii vor să răscolească fundul oceanelor pentru a căuta metale prețioase. 
   Cei 24 de membri ai Asociației Internaționale a Subsolurilor Marine pot opri acest abuz, iar următoarea lor întâlnire va avea loc săptămâna aceasta. Soarta unuia dintre cele mai fragile ecosisteme ale planetei e în mâinile lor. Această asociație atrage de obicei la fel de multă atenție ca o mină subacvatică aflată la mile distanță de țărm, dar noi o putem aduce în atenția întregii lumi.
   Câteva țări au interzis deja total sau parțial activitățile de minerit marin, iaroameni de știință de prim rang au făcut recent un apel pentru oprirea contractelor de exploatare. Hai să creștem impactul apelului lor printr-o petiție cu un milion de susținători și o campanie puternică în presă. Vom înmâna personal petiția noastră fiecărui delegat și le vom face publice numele și reacțiile. Semnați acum și trimiteți vestea mai departe: 
   https://secure.avaaz.org/ro/deep_sea_mining_loc/?bKPcSeb&v=62117
   Companiile de minerit susțin că mineritul marin nu reprezintă un pericol, dar autoritățile din Namibia, Australia și Noua Zeelandă au blocat recent proiecte de exploatare a subsolului marin. Oamenii de știință atrag atenția că numeroase specii noi, care trăiesc la mare adâncime, sunt descoperite zi de zi, iar fundul oceanului are nevoie de zeci de ani pentru a se reface după astfel de operațiuni. 
   Asociația Internațională a Subsolurilor Marine a eliberat deja licențe pentru exploatarea minieră a 1,2 milioane de kilometri pătrați de subsol oceanic. Această instituție e foarte puțin cunoscută, iar Comitetul juridic și tehnic, compus din 24 de membri, evaluează propunerile primite și impactul asupra mediului cu un minim de transparență. Hai să îi aducem pe cei 24 de membri în lumina reflectoarelor și să le cerem să oprească toate activitățile de minerit până când siguranța lor va fi dovedită prin studii independente. Vrem ca Asociația internațională a subsolurilor marine să colaboreze cu cercetătorii și cetățenii preocupați de soarta oceanelor.
   De multe ori, devenim conștienți de valoarea ecosistemelor noastre abia atunci când le-am pierdut. Dar acum, avem șansa să răspundem la această amenințare înainte ca oceanele noastre să fie distruse. Semnați apelul urgent pentru interzicerea mineritului marin. Când vom strânge un milion de semnături vom înmâna petiția noastră tuturor delegaților: 
   https://secure.avaaz.org/ro/deep_sea_mining_loc/?bKPcSeb&v=62117

  Ne-am unit forțele în numeroase rânduri pentru a proteja cele mai prețioase și impresionante ecosisteme ale planetei - de la arborii magnifici ai pădurii amazoniene, până la fauna fascinantă a Marii Bariere de Corali. Iar acum, trebuie să oprim o nouă ”goană după aur”, care ar putea distruge unul dintre ultimele locuri care au supraviețuit ravagiilor făcute de omenire.
    Cu speranță și hotărâre,
    Alex, Laila, Alaphia, Allison și restul echipei Avaaz